Artikkeli: Tampere

10.6.2021 klo 09:25

Vaalijulisteita töhritty Lielahdessa

Lielahdessa töhrinnästä saivat osansa lähes kaikkien puolueiden julisteet. (Kuvat: Rainer Panula)

Tampereen vasemmiston kuntavaalijuliste töhrittiin Tampereen Lielahdessa keskiviikkona. Vasemmiston juliste oli yksi sotketuista julisteista kaupungin osoittamassa ehdokasjulisteiden rivistössä. Julisteille oli roiskittu jotain värillistä ainetta ja niihin oli kiinnitetty lappusia.

Lappusten perusteella töhrimisen takana on äärioikeistolainen järjestö. Lähes kaikki telineessä olevat julisteet oli sotkettu. Kaikkien eduskuntapuolueiden julisteet oli sotkettu, lisäksi SKP:n, liberaalipuolueen ja avoimen puolueen julisteet olivat saaneet osansa.

Rikosilmoitus on tehty

Julisteiden töhriminen huomattiin keskiviikkoiltana. Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén kertoo, että heti kun töhrintä tuli tietoon, asiasta tehtiin rikosilmoitus.

– Olen tehnyt poliisille rikosilmoituksen vaalijulisteen sotkemisesta ja painottanut rikosilmoituksessa, että tekijä on selvästikin äärioikeistolainen ryhmä, joka todennäköisesti liittyy kiellettyyn Pohjoismainen vastarintaliike -natsijärjestöön

Tampereen Vasemmiston varapuheenjohtaja Anu Ropponen muistutti ennen vaaleja aloitetusta Nytkis ry:n #vaalitilmanvihaa-kampanjasta. Kampanjan tarkoituksena on ollut lisätä tietoisuutta vihapuheesta ja tarjota tukea sen kohteeksi joutuville.

Naiset ja sukupuolivähemmistöt joutuvat miehiä useammin vihapuheen kohteeksi ja syynä on usein nimenomaan heidän sukupuolensa, kampanjan sivuilla mainitaan.

– Kampanja ei valitettavasti ole osoittautunut turhaksi, Ropponen toteaa.

Häirintä tapetilla kuntavaaleissa

Tämänkertaisissa kuntavaaleissa vaalihäirintä on jälleen noussut tapetille. Puolueiden julisteita on vandalisoitu laidasta laitaan. Kampanjaa tekeviin on kohdistunut suoraan myös paljon fyysistä ja sanallista häirintää.

Viime sunnuntaina Tampereen vihreiden kuntavaaliehdokas Merve Caglayan kertoi sosiaalisessa mediassa häneen kohdistuneesta fyysisestä häirinnästä. Keskiviikkoiltana taas Helsingin vasemmiston ehdokas Anna Lemström kertoi, miten hänen päälleen syljettiin, heitettiin olutta sekä uhkailtiin rullalaudalla lyömisellä.

Sirén kertoo, että julisteiden sotkemisen lisäksi häirintä on lähinnä ollut satunnaista huutelua. Ropponen kertoo joihinkin ehdokkaisiin kohdistuvan huutelun olevan hyvinkin aggressiivista. Hän myös toivoo, että Tampereen Vasemmistoon ollaan matalalla kynnyksellä yhteydessä jos häirintää ilmenee, jotta puolue voi tarjota tarvittaessa tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *