Artikkeli: Maailma

19.7.2021 klo 07:54

Maailman törkein demokratia vaarassa

Daniel Arrhakis kommentoi artikkelissa käsiteltyjä tapahtumia Texasin kongressissa kollaasillaan The Day They Tried To Hang Democracy (Päivä jolloin demokratia yritettiin hirttää). Kuva on julkaistu Flickr-palvelussa lisenssillä CC-BY-NC 2.0)

Yhdysvaltojen Teksasin osavaltion kongressin (osavaltioparlamentin) edustajainhuoneesta  kaikkiaan yli 50 demokraattiedustajaa on paennut liittovaltion pääkaupunkiin Washingtoniin. Runsaan puolensadan demokraattiedustajan dramaattinen pako osavaltiosta kahdella yksityiskoneella teki kongressista päätösvallattoman ja esti ainakin väliaikaisesti edustajainhuoneen päätöksenteon. 

Se oli ainoa demokraattien käytettäväksi jäänyt keino jarruttaa republikaanien ja osavaltion kuvernöörin aikeita saada Teksasissakin voimaan erityisesti mustien ja latinoiden äänioikeutta kaventavia säädöksiä. Syynä ja tekosyynä lakien muutokseen on käytetty presidentinvaaleissa hävinneen Donald Trumpin ja hänen kannattajiensa valtaisaa valhetta muka massiivisesta vaalivilpistä ja trumpilaisilta varastetusta vaalivoitosta.

Samanlaisia rasistisia vaalilakien muutoksia on tehty republikaanien hallitsemissa osavaltioissa kautta maan. Republikaanien tavoitteena on saada vaalilait vastaamaan vanhan rotusyrjinnän kauden ”Jim Crow -lakeja” ja silloista rasistista vaalikäytäntöä. 

Etelävaltioissa vahvasti republikaaneja kannattavan valkoisen väestönosan jääminen kasvavan latino- ja afroamerikkalaisväestön varjoon merkitsee poliittisen tappion ja etuoikeuksien menetyksen uhkaa. Niinpä mustia ja muita etnisiä vähemmistöjä on estettävä käyttämästä äänioikeuttaan.  

Teksasin kuvernööri on uhannut karanneita demokraattiedustajia vangitsemisella ja viemisellä pakolla kongressirakennukseen täyttämään kansanedustajan velvollisuutensa. Washington D.C:sta ei kuitenkaan näytä heruvan heille muuta kuin retorista apua. 

Presidentti Joe Biden piti vastikään voimakkaan ja tunteisiin vedonneen puheen yhtäläisen vaali- ja äänioikeuden puolesta, mutta liittovaltion kongressin demokraatit eivät näytä teksasilaisten puoluetovereidensa vetoomuksista huolimatta ryhtyvän mihinkään konkreettisiin toimiin perinteisen jarrutuskäytännön (filibuster) lakkauttamiseksi ja normaalin demokraattisen lainsäädännön toteuttamiseksi osavaltioissakin liittovaltion määräämänä, vaikka se olisi mahdollista.

Republikaanien toimille ei ole mitään estettä. Kun heidän johtamansa osavaltiot polkevat kansalaisoikeudet liejuun ja palaavat maan perinteistä rikkaan rasismin avoimeen vaalimiseen, Yhdysvallat lakkaa myös liittovaltiona olemasta demokratia.

Kun Yhdysvaltojen ennestään vaillinainen demokratia on näin pahassa sortumisvaarassa, Euroopan unionin lienee parasta valmistautua tulevaan mahdolliseen romahdukseen sopimalla keskuudessaan pelisäännöistä, jotka säätelevät esimerkiksi Yhdysvalloille asetettavia pakotteita – tämä ei ole ollut ongelma demokratian alkeitakin loukkaavan Venäjän suhteen – ja suhtautumista mahdollisesti Eurooppaan pyrkiviin pakolaisiin?

Atlantti kelpaa varmasti naisten ja lasten hukuttamiseen siinä kuin Välimerikin, mutta osa pakolaisista saattaa selvitä meren yli. Pitäisikö EU:n koettaa sopia mahdollisen pakolaisongelman ulkoistamisesta samalla tavalla kuin se on menetellyt Turkin kanssa? 

Yhdysvaltojen rasismia mahdollisesti pakenevien matkan varrelle ei Atlanttia ylittäessä ikävä kyllä osu Turkin kaltaista autoritaarista ja demokratiaa halventavaa valtiota; mutta kelpaisiko korvikkeeksi Brexit-Boris Johnsonin johtama Iso-Britannia, jolle unioni voisi maksaa isot rahat siitä, että se perustaisi Yhdysvalloista pakenevien patoamiseksi vastaanottokeskuksen vaikka Hebrideile tai Wight-saarelle?

Mahdolliset tulijat puhuvat pääsääntöisesti englantia, monet ovat ehkä korkeasti koulutettuja ja kelpaisivat varmasti vartioituina ainakin maatalouden aputöihin ja siivoamaan Ison-Britannian sairaaloita ja hotellien vessoja. Ja Ison-Britannian ja EU:n suhteet paranisivat, kun Johnson voisi osoittaa kannattajilleen, että nytpä Iso-Britannia lypsää EU:ta?

Vasen Kaista jättää asian Euroopan unionin viisaaseen harkintaan.

Lue lisää muualla verkossa:

Maailman tärkein demokratia hyökkäyksen kohteena: Yhdysvalloissa on säädetty ainakin 28 uutta vaalilakia vaikeuttamaan ihmisten äänestämistä (Esko Varho, Yle, 11.7.2021)

This Is What a Real Filibuster Looks Like (Tim Murphy, Mother Jones, 15.7.2021)

Texas Dems to Biden, Congress: Show the same courage we’ve shown to protect voting rights (Inae Oh, Mother Jones, 13.7.2021)

Biden Gave His Most Impassioned Speech on Voting Rights Yet. But He Failed to Even Mention the Filibuster. – Mother Jones (Inae Oh ja  Ari Berman, Mother Jones, 13.7.2021)

Republicans Have Normalized Voter Suppression (David Sirota, Jakobin, 18.5.2021)

There’s Less Than Two Years to Save American Democracy (Ari Bermanin haastattelu, Jakobin, 5.6.2021)

Yhdysvaltojen demokratian tulevaisuus on kiinni yhdestä senaattorista (Lauri Holappa, Kansan Uutiset, 26.6.2021)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *