Artikkeli: Tampere

28.8.2021 klo 10:46

Pormestariohjelma hyväksyttiin – vasemmisto toi esiin sen ristiriitaisuudet

Uusi valtuusto on käynnistellyt toimintaansa ensin kokouksella, jossa nimitettiin luottamushenkilöt kaupungin elimiin, sitten toisella kokouksella, jossa hyväksyttiin pormestariohjelma. Syyskuussa alkaa tavanomainen kaupunkipolitiikan arki. Kuvassa työhön valmiit vasemmiston varsinaiset valtuutetut Tampereella: Milka Hanhela, Liban Sheikh, Noora Tapio, Mikko Aaltonen, Ulla-Leena Alppi, Minna Minkkinen ja Miila Halonen-Saari. (Kuva: Juuso Aalto)

Tampereen vastavihityn pormestarikoalition ohjelma on vasemmistoliiton valtuustoryhmän mukaan liian laaja ja epämääräinen toiveiden tynnyri. Pormestariohjelma hyväksyttiin valtuustokauden toisessa kokouksessa elokuussa. Valtuusto käsitteli elokuun toisessa kokouksessaan lisäksi muutamia valtuustoaloitteita.

Ryhmäpuheenvuorot laajan keskustelun sijaan

Pormestariohjelman käsittelyssä käytettiin ainoastaan jokaisen valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuorot. Ratkaisua perusteltiin esimerkiksi sillä, että salissa ei tulisi liikaa ylimääräistä liikehdintää ja koronan tartuntariski täten kasvaisi.

Pormestarikoalition puolueet korostivat ryhmäpuheenvuoroissaan paljon omille kannattajilleen hyvältä kuulostavia tavoitteita pormestariohjelmasta. Kritiikiltä ei vasemmistoliiton ansiosta kuitenkaan säästytty. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela piti ryhmäpuheenvuorossa huolen siitä, että kenellekään ei jäänyt epäselväksi pormestarikoalition ulkopuolelle jäämisen syyt. 

Olemme vasta palautumassa koronan aiheuttamasta shokista, ja juuri tällä hetkellä olisi äärimmäisen tärkeää toimia sen eteen, että korona-ajan pahentama mielenterveyskriisi, hoivavelka ja oppimisvaje eivät jää tulevien vuosikymmenten riippakiveksi.

Ympäristökriisiin reagoiminen, luonnon suojeleminen ja hiilineutraalin Tampereen tavoittelu eivät saisi nyt enää jäädä muille tavoitteille alisteisiksi. Vasemmiston näkökulmasta pormestariohjelman isoimmat ristiriitaisuudet liittyvät juuri ympäristökysymyksiin.

Näin puhui vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa valtuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela.

Vasemmiston aloitteille hyvä vastaanotto

Noora Tapio jätti tämän vuoden toukokuussa valtuustoaloitteen, jossa hän esitti, että keskusvaalilautakunta osallistaisi nuoria suunnittelemaan äänestyspaikkojen sijaintia. Valtuustoaloite on alun perin nuorisojärjestö Allianssi ry:n käsialaa. Tapio kiitti keskusvaalilautakuntaa siitä, että nuoret oli Tampereella otettu mukaan äänestyspaikkojen suunnitteluun. Tämän seurauksena esimerkiksi Monitoimitalo 13:een oli perustettu ennakkoäänestyspaikka.

Minna Minkkinen jätti vuoden 2019 elokuussa valtuustoaloitteen, jossa toivottiin Tampereen selvittävän mahdollisuutta ottaa käyttöön kaupunkilaisille maksuttomat kaupunkisoutuveneet. Minkkinen ilmaisi valtuuston kokouksessa tyytyväisyytensä aloitteen saamaan hyvään vastaanottoon. Vastauksessa todettiin muun muassa seuraavaa: “Soutuveneiden hankintakustannukset ja toiminnan järjestämisen kustannukset ovat todennäköisesti kohtuulliset Tampereen kokoiselle kaupungille, vaikka palvelu olisi maksuton.”

Kaupunkiveneitä ei kuitenkaan olla juuri nyt ottamassa käyttöön johtuen Tampereen kaupunginhallituksen päätöksestä olla hyväksymättä uusia käyttömenoja lisääviä toimia vuoden 2021 talousarviovalmistelussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *