Artikkeli: Ylöjärvi

9.11.2021 klo 12:56

Veropopulismi varjosti Ylöjärven myönteisiäkin budjettipäätöksiä

Vasemmistoliiton Ylöjärven valtuustoryhmän jäsenet vasemmalta: Aki Leppänen, ryhmän puheenjohtaja Anna Jukantupa ja Johanna Talasmäki. (Kuva: JK)

Ylöjärven vasemmisto on osittain tyytyväinen moniin eilisen kaupunginvaltuuston budjettikokouksen tekemiin päätöksiin. Näitä ovat henkilöresurssien lisäys perusturvaan, muun muassa omien hoitajien palkkaaminen ostopalveluiden sijaan sekä kahden psykiatrin ja yhden psykologin toimen perustaminen ensi syksynä. Myös yhteisötaiteilijan toiminta päätettiin vakiinnuttaa. Hyviä ja merkittäviä investointihankkeita ovat muiden muassa Siltatien koulu, liikenneväylät ja kahden leikkikentän isompi peruskorjaus. 

‒ Lukuisista muutosesityksistä vain kahden erityisopettajan toimi ensi vuodelle saatiin läpi, kuten myös kulttuuri- ja nuorisojärjestöjen tuen maltillinen korotus. Vasemmiston esitys koululaisten iltapäivätoiminnan ohjaajista ei oikeistovetoisessa valtuustossa menestynyt äänestyksessä, kommentoi Ylöjärven vasemmiston puheenjohtaja Aki Leppänen päätöksiä.

‒ Hyvistä puolista huolimatta esitetty talousarvio ei vain vastaa kasvaneeseen palvelun tarpeeseen, työntekijöiden työtaakan keventämiseen eikä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien apuun.

‒ Veropopulismin vuoksi talousarvio on myös tehty kestämättömälle rahoituspohjalle, jonka vuoksi on paitsi reilusti alijäämäinen, ei lyhennä velkaantumista, mutta ei myöskään vastaa lähellekään sitä miten Ylöjärven tulisi palvella ja auttaa asukkaitaan, kritisoi Leppänen.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti maltillista tuloveron korotusta, neljännesprosentin korotusta nykyiseen 20,50 prosenttiin. 

‒ Tämä olisi ollut oikeudenmukaisin ja heikkoja palveluita sekä asiakasmaksuja parempi tapa taata riittävä rahoitus hyvinvointipalveluille. Valtuuston oikeistoenemmistö ei tähän lähtenyt, vaan valitsivat mielummin heikot palvelut, velkaantumisen ja alijäämäisen talousarvion, Leppänen korostaa.

Ryhmäpuheenvuorossaan vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Jukantupa perusteli veronkorotusehdotusta:

‒ Haluamme kaikki päättäjät varmasti kuntalaisille hyvää mutta tämän vuoden talousarviossa on nähtävissä, miten aikaisempien vuosien veronalennuksen nyt kostautuvat. Olemme perustamassa useita uusia vakansseja, joiden kustannukset meillä on hoidettavana myös tulevina vuosina hyvinvoitialueen jälkeenkin. Pidämme alijäämäiseen talousarvioon perustuvaa uusien vakanssien perustamista vastuuttomana. Kun kunnan veropohja on kestämättömällä tasolla, kärsii tällaisesta veropopulismista ennen kaikkea heikoimmassa asemassa olevat kuntalaiset ja hyötyvät ne, joilla on mahdollisuus saada palveluita muualtakin, lompakon paksuuden perusteella.  

Lue lisää:

Aki Leppänen – Ylöjärven vasemmisto (Facebook)
Ryhmäpuheenvuoro, Anna Jukantupa (Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestön verkkosivut)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *