Artikkeli: Merkintöjä, Suomi

13.1.2022 klo 12:50

Kiitos koulukuraattorilleni

Aatu Korhonen on kirjoitusvuorossa vasemmiston Tampereen valtuustoryhmän kerran viikossa ilmestyvässä kolumnisarjassa. (Kuva Aatu Korhosen kotialbumista.)

Hyvinvointivaltio on rakennettu sille yksinkertaiselle idealle, että kaikilla kansalaisilla, taustastaan riippumatta, on oikeus koulutukseen, terveyteen ja turvallisuuteen. Suomessa otetaan koppia lapsista jo hyvissä ajoin ennen syntymää, kun tuleville vanhemmille tarjotaan muun muassa neuvolapalveluita ja äitiyspakkaus. Lapselle ja hänen vanhemmilleen turvataan hyvän elämän ainekset, joista lähteä rakentamaan tulevaisuutta.

Vaikka ainekset olisivatkin kasassa, ja elämän alkutaival turvattu, tämä ei suinkaan tarkoita, että jokaisen suomalaisen lapsen elämä olisi sitten ruusuilla tanssimista. Lapset voivat joutua kohtaamaan hyvin raskaita asioita, kuten vaikkapa perheväkivaltaa ja päihteiden käyttöä. Perheiden ongelmat ovat moninaisia ja ne voivat aiheuttaa lapsille eritasoisia stressi- ja pelkotiloja sekä traumoja, joiden kanssa voi olla haastavaa elää.

Olen itse ollut koko peruskouluikäni koulukuraattorin asiakkaana, koska sisälläni myrskysi lapsena kokemieni perheongelmien vuoksi. Se vaikutti suoraan käyttäytymiseeni koulussa, jossa opettajat joutuivat pitämään minua silmätikkunaan päivittäin. Onneksi kuitenkin pitivät, sillä koulun ammattilaiset tiesivät tarjota minulle varhaista tukea ja siirtää minut oppilashuollon piiriin.

Minua auttoi pelkkä keskusteluapu kuraattorin kanssa. Se, että sain säännöllisillä käynneillä kertoa turvalliselle ulkopuoliselle aikuiselle, miksi minusta tuntui pahalta ja epäreilulta, oli minulle lahja hyvinvointivaltiolta. Joka kerran jälkeen oli helpottunut olo, ja kokemus siitä, että minua kuunnellaan ja minulla on merkitystä. Matalan kynnyksen hyvinvointipalvelu koulun tiloissa koulupäivän aikana saatavilla – voiko olla parempaa?

Kouluun astelee oppivelvollisuuden myötä joka vuosi melkein koko ikäluokka erilaisista kodeista tulevia lapsia. Perhetaustalla on tutkimusten mukaan suuri vaikutus lapsen oppimiseen ja koulumenestykseen.

Tammikuussa vaaleilla valittavilla hyvinvointialueilla päätetään myös koulukuraattoreiden ja -psykologien tulevaisuudesta. On äärimmäisen tärkeää, että näiden oppilashuollon ammattilaisten riittävyys ja saavutettavuus turvataan kaikissa kouluissa.

Kirjoittaja on tamperelainen, vasemmistoliiton varavaltuutettu, myös ehdokas aluevaaleissa ehdokasnumerolla 38.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivatkommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *