Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

19.1.2022 klo 18:11

Osavoitto Pispalan kulttuurihistorialle

Hirvikadun ja Selininkadun kulmatontin talot säilyvät, mutta ympäristö muuttuu, sillä tontille rakennetaan kaksi uudistaloa. (Kuva: Cai Melakoski.)

Yhdyskuntalautakunta käsitteli vuoden ensimmäisessä kokouksessaan tiistaina Hervannan Opiskelijankatua, Kalevan puistotietä, Raholaa ja Pispalaa.  Opiskelijankadun ja Kalevan puistotien alustavat uudet katusuunnitelmat näyttävät hyviltä. Sen sijaan Raholan radanvarren korttelin estetiikka herättää epäilyksiä. Pispalassa saavutettiin osavoitto, vaikka Tahmelan torpan tontin historialliset rakennukset ei saa arvoisiaan naapureita.

Aloitetaan iloisista kokousuutisista. Hervannan Opiskelijankadun ilmettä kohennetaan. Alustavan luonnoksen mukaan luvassa on entistä sujuvampaa jalankulkua ja pyöräilyä ja silmän iloksi lisää istutuksia. Kadunvarsipysäköinnin osalta suunnitelma on vielä kesken. Edessä on siis tasapainottelua parkkipaikkojen ja viihtyisyyden välillä. Kuulen mielelläni hervantalaisilta ja tietysti muitakin, mitä ajatuksia se herättää.

Kalevan puistotiellä kadunvarsipuiden kaataminen tulevan Tammelan stadionin tieltä herätti kiukkuisia ajatuksia. Hyvä uutinen on se, että palaute on vakuuttanut viranhaltijat siitä, että yhtään enempää puita ei kadun varrelta kaadeta ja stadionin eteen istutetaan uusi puurivi. Se on kohtuullista, kun kyseessä on nimensäkin mukaisesti puistotie. Muuten katusuunnitelma näyttää hyvältä: hienoa on muun muassa se, että jalkakäytävä ja pyörätie erotetaan selvästi toisistaan. Tämäkin suunnitelma on vasta luonnos, joten kommentteja voi vielä esittää.

Raholan uusiin kortteleihin ankeaa betonia?

Raholan uuden radanvarsikorttelin asemakaava hyväksyttiin. Uusi 2 500-3 000 asukkaan asuinalue näyttää suunnitelmissa melko hyvältä kaupunkimaisine umpikortteleineen, mutta toteutus epäilyttää. 

Asemakaavassa todetaan, että ”rakennusten tulee olla ilmeeltään moderneja, ja julkisivumateriaalien tulee olla korkealuokkaisia ja detaljoinnin viimeisteltyä”. Se kuulostaa lupaavalta, mutta lupaus vesitetään saman tien määräyksellä, jonka mukaan  julkisivumateriaalina TULEE käyttää tiiltä tai tiililaattaa, puuta, betonia, rappausta TAI julkisivulevyä. Tämä sanamuoto mahdollistaa sen, että koko alueen julkisivut rakennetaan betonielementeistä ja julkisivulevyistä. Itse asiassa tuntuu, että siihen suorastaan kannustetaan. Siitä voi syntyä ”moderni” ilme, mutta silmää se tuskin hivenee. 

Ehdotin asemakaavamääräystä muutettavaksi niin, että julkisivumateriaalina tulee käyttää pääosin tiiltä, rappausta tai puuta. Hävisin äänestyksen 10-3. 

Periaatteessa rakennuslupavaiheessa kaupungin viranhaltijat voivat vielä vaikuttaa siihen, että Raholan radanvarteen ei synny bulkkibetoniviidakkoa, mutta tämä asemakaava tekee heidän työstään vaikeaa. Onneksi ainakin joihinkin kortteleihin on sentään luvassa muitakin värejä kuin harmaata ja mustaa. 

Tahmelan torpan historialliset rakennukset säilyvät

Pispalassa Hirvikadulla sijaitsevan niin sanotun Tahmelan torpan tontin osalta saavutettiin puolittainen voitto. Tontilla sijaitsee kaksi historiallista asuinrakennusta, joista toinen on 1870-luvulta ja toinen 1910-luvulta. Tontin haltija on lupautunut säilyttämään ne, mutta haluaa rakentaa niiden lisäksi tontille kaksi uutta pientaloa.

On suuri helpotus, että vanhat rakennukset säilytetään. Voittona voi pitää sitäkin, että tulevassa asemakaavassa ne aiotaan suojella. Miinuspuolena suunnitelmassa on uudisrakennusten arkkitehtuuri. Ilmeetön laatikkomainen tyyli istuu mielestäni huonosti historialliseen ympäristöön. 

Ehdotin pontta, jonka mukaan kaupunki jatkaa vuoropuhelua rakentajan kanssa, jotta saadaan aikaan ratkaisu, jolla uudisrakennukset soveltuvat arkkitehtuuriltaan mahdollisimman hyvin yhteen historiallisten rakennusten kanssa. Hävisin äänestyksessä 9-4.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 1

  1. Tuo Raholan radanvarren kerrostaloalue kuulostaa aika karmealta. Minkälaista lähiluontoa siihen on tarkoitus jättää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *