Näkökulma, Vasemmisto

CAI MELAKOSKI

25.1.2022 klo 15:38

Vasemmiston jättipotti suli taas ennen loppuvihellystä

Vakioveikkauksen ja vasemmistoliiton tulosseurannalla voi olla paljon yhteistä. (Kuva: Cai Melakoski)

Rakkaalla ystävälläni ja minulla on yhteinen harrastus. Tapaamme sen merkeissä viikottain useita kertoja, vaikka asummekin kahdensadan kilometrin päässä toisistamme. Sähköisiä apuvälineitä hyväksi käyttäen laadimme yhdessä huolellisesti käsikirjoituksen, joka on palkitseva meidät ruhtinaallisesti.

Analysoimme hyvin tarkkaan jokaisen 13 tapahtuman lähtöasetelmia, joukkueiden kuntoa, loukkaantuneiden paranemisennusteita ja motivaatiotekijöitä. Tutkimme myös tarkkaan tulosennusteita. Kaikenkaikkiaan harrastuksemme muistuttaa monella tapaa vaalityösuunnitelman laatimista.

Joka lauantai kello 17 alkaa kihelmöivä jännitys: löytyykö vakioveikkauskupongistamme 13 oikein. Täyspotti saattaisi suoda rahoituksen junamatkalle puolisoinemme paikan päälle Englantiin seuraamaan joukkueittemme pelejä.

Usein näyttää hyvältä kun peliaikaa on kulunut 70 minuuttia. Itse asiassa yhtä hyvältä kuin vaalipäivänä kello 20 kun ennakkoäänet julkistetaan. Tulos näyttää erinomaiselta. Mutta sitten alkaa tapahtua ikäviä. Huddersfield tekee voittomaalin 78. minuutilla, Birmingham tasoittaa 86. minuutilla, Watford tekee ottelun ensimmäisen ja viimeisen maalin 88. minuutilla ja Nottingham laukoo lisäajalla kaksi maalia, joista toinen on voittomaali. 

Jättipottimme on sulanut 25 minuutissa jokaviikkoiseksi yhdeksän oikein tulokseksemme yhtä varmasti kuin vasemmistoliiton ääniosuus laskee ääntenlaskun edetessä 0,7 prosenttiyksikköä.

Miksi vasemmistoliitto hyytyy kalkkiviivoilla?

Vuoden 2017 kuntavaalien ennakkoäänistä vasemmistoliiton osuus oli 9,5 prosenttia, lopullinen ääniosuus 8,8 prosenttia. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai 8,8 prosenttia ennakkoäänistä, mutta lopullinen ääniosuus jäi 8,2 prosenttiin. Vuoden 2021 kuntavaaleissa vasemmistoliitto sai ennakkoäänistä 8,6 prosenttia. Lopullinen ääniosuus oli 7,9 prosenttia. Mikä näille tuloksille oli yhteistä? Vasemmistoliiton ääniosuus oli noin 0,7 prosenttiyksikköä alempi kuin ennakkoäänien osuus.

Nyt käydyissä aluevaaleissa vasemmistoliitto menestyi oikein hyvin, vaikka Helsinki, josta vasemmistoliitto viime kuntavaaleissa sai yli viidenneksen äänistään, ei ollut mukana. Kesän kuntavaalien ääniosuus ilman Helsinkiä oli 7,2 prosenttia. Kun television vaaliohjelmassa viime sunnuntaina näytettiin ennakkoääniosuudet, oli vasemmistoliiton osuus 8,7 prosenttia. Puolentoista prosentin ääniosuuden lisäys oli hyppysissä.

Tiesihän sen, miten siinä lopulta kävi. Vasemmistoliiton ääniosuus laski illan mittaan juuri tuon 0,7 prosenttia. Miksi näin kävi taas? Lopettavatko vasemmistoliittolaiset vaalityön ja alkavat vaaliloman muiden puolueiden aktiivien vielä uurastaessa loppuviikon?

Havaintojeni mukaan näin ei ole. Ainakin täällä Pirkanmaalla vasemmistoväki pikemminkin lisäsi ponnistelujaan loppupäivinä. 

Suottako murehdin?

Vai olisiko asia niin, että vasemmistoliitolla on uskollisimmat äänestäjät? Jos on varma siitä, minkä numeron kirjoittaa vaalilippuun, miksi odottaa vaalipäivään? Ehkä vasemmistoliiton kannatus ei vähenekään ennakkoäänestyksen jälkeen. Vasemmistoliiton äänestäjien enemmistö vain osallistuu jo mukavasti ennakkoäänestykseen itselleen sopivana aikana ja sopivassa paikassa.

Vaalipäivänä onkin sitten aikaa rauhassa seurata vaikka jalkapalloa.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva viestinnän opettaja joka harrastaa kirjoittamista, taulukoita ja jalkapallokulttuuria 

Kommentteja: 4

  1. Rauno Kesseli, jaa mitä voisi tehdä, ettei Vasemmistoliiton ääniosuus putoaisi kun varsinaisen vaalipäivän äänet lisätään tulokseen? Minulla on ehdotus. Hytlätään varsinaisen vaalipäivän äänet ja lasketaan vain ennakkoäänet.

  2. Olen Cain kanssa täysin samaa mieltä. Vasemmistolaisuus edellyttää Suomessa vahvoja poliittisia kantoja. Siksi me äänestämmekin paljon ennakkoon. Tietenkin näissä vaaleissa oli myös melko mahdotonta päästä puhumaan epävarmempien äänestäjien kanssa.

  3. Moi!

    Samaa pelkäsin kun ensimmäinen 0,1 prosenttiyksikköä katosi vaalipäivänä kannatuksesta.
    Mitä vielä voisi tehdä ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän välillä? Kunpa löytyisi jokin tärppi mikä nousisi esiin mediassa. Pitäisikö sellainen miettiä ja ”säästää” julkaistavaksi juuri vaalipäivän alla.
    Täällä Oulussa kiinnitin huomiota, että Kalevassa oli vielä sunnuntain lehdessä kaikkien suurten puolueiden kokosivun mainokset. Vasemmistoliiiton ei. Onko tällä merkitystä, mutta itselleni kyllä sillä on jonkin asteinen psykologinen vaikutus. Eli muut kampanjoivat loppuun asti, me odottelemme jo tulosta.

  4. Olin joskus työväenopiston kurssilla.Oli 18 kurssilaista joista minä ja kolme muuta miestä mukana.Kivaa oli oikeesti.Hyvä kurssi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *