Artikkeli: Merkintöjä, Suomi

10.3.2022 klo 13:20

Lohtua ja valoa

Arjen rutiinit tuovat lohtua yksille, yhteiskunnallinen osallistuminen toisille. Tärkeintä on pitää itsestään huolta, kirjoittaa Minna Minkkinen. (Kuva: Mika Nuorva)

Olemme taas tilanteessa, jossa kysymme, mitä nyt tapahtuu. Vasta kaksi vuotta sitten istuimme television ääressä kauhuissamme katsomassa, mitä pandemia tuo tullessaan. Istumme jälleen television edessä katsomassa kauhuissamme, mitä sota tuo tullessaan. Allamme palava maapallo kaivertaa kauhun yhä syvemmälle 

Jotta ei jää epäselväksi: Venäjän toimet ovat yksiselitteisesti vääriä ja tuomittavia. Ajatukseni ovat ukrainalaisten sisukkuudessa ja sotatoimia vastustavien venäläisten luona. 

Olen tietoinen siitä, että sosiaali-ja terveysalan ammattilaisena tämäkin kriisi tulee vielä töissä eteeni. Sosiaali- ja terveyspalveluita tekevät tietävät, että maailman kriisit ovat aina meidän töitä. Ihmiset ovat lopen uupuneita elämään globaalista kriisistä toiseen. Auttajat väsyvät ja autettavien määrä kasvaa. Yhtälö on aivan kohtuuton. Nyt tarvitaan paitsi solidaarisuutta myös päätöksiä, jotka lisäävät ihmisten hyvinvointia eivätkä vähennä sitä. 

Mistä sitten löytää lohtua, kun haluaisi vain huutaa vihasta. Nyt järki käteen Putin: käske tankkisi ulos Ukrainasta ja kävele itse sotaoikeuden eteen. 

Kysyin sosiaalisessa mediassa ihmisiltä, mistä he saavat lohtua. Vastaukset olivat ihanan arkisia ja yksilöllisiä. Yksi saa lohtua kuvataiteesta, toiselle hiihtolenkki ja kahvit luonnossa auttavat. Kolmannelle lohtua tuo rukoilu ja neljännelle mielenosoitukset. 

Tärkeintä nyt on pitää itsestään huolta. Suomeen muuttaneet pakolaiset ja turvapaikanhakijat tarvitsevat meitä nyt ja tulevaisuudessa. Tarvitaan toimivat sosiaali- ja terveysspalvelut ja vapaaehtoisia toimimaan ihmisiä auttavissa järjestöissä ja verkostoissa. 

On täysin ymmärrettävää väsyä ja lamaantua. Periksi ei kuitenkaan saa antaa. Osallistu omien voimavarojesi mukaan.

 Kevät tulee, valon määrä kasvaa ja lopulta rauha voittaa. Valoa ja rauhaa kohti.

 Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan aluevaltuutettu sekä sosionomi (AMK) ja sosiaalityön opiskelija

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *