Näkökulma, Suomi

YRJÖ KUIVASNIEMI

13.7.2022 klo 17:06

Korjataan pieneläkeläisten kurjuus

Yrjö Kuivasniemi ehdottaa indeksikorjausta työeläkkeisiin, jotka ovat pienempiä kuin alimman palkkaluokan ansaitsevien nettopalkka.
Kuivasniemen puolikuva
Yrjö Kuivasniemi

Olemme saaneet päivittäin uusia viestejä, miten kaikki vain kallistuu, siis rahan arvo putoaa alaspäin ja varsin nopeastikin. Julkisessa keskustelussa ei ole otettu huomioon, mitä elämisen kallistuminen vaikuttaa meihin pieneläkeläisiin. 

Valtio ja kunnat joutuvat elättämään, erilaisilla avustuksilla avustamalla. Avustuksia saavien joukko kasvaakin melko joutuisaan. Tämän joukon kasvua voitaisiin hieman jarrutella korjaamalla eläkevääristymää, joka syntyi Paavo Lipposen pääministeriaikana. Iso Paavo kurmuutti eläkeläisiä puolittamalla eläkeindeksin. Tämä eläkkeen  pienentäminen kosketti kaikkia eläkeläisiä,

Kun ennestäänkin pienestä eläkkeestä otetaan vähän pois, aina vaan vähemmän jää sitä, jolla leipää ostetaan. Kansalaisella kenellä on ollut kohtalaiset tulot, on eläkeläisenäkin kohtalaiset eläkkeet, joilla elämisen edellytykset täyttyvät. Ikä voi tuoda mukanaan kaikenlaisia lisävaivojakin, jotka vaativat panostuksia terveyden ylläpitoon. Siis olemme eriarvoisessa asemassa elämisen suhteen, aikaisempi tulotaso määrittää elämisen eläkkeellä.

Poliittisiin ohjelmiin pitäisikin ottaa eläkeindeksin oikaisutoimenpiteet. Ainakin kaikki oikeudenmukaista yhteiskuntaa rakentavat tahot voisivat toimeen ryhtyä. Suuria eläkkeitä saavilla on kohtalaiset tai jopa hyvät mahdollisuudet järjestää elämänsä hyvään malliin, ilman yhteiskunnan apua. Pieneläkeläisillä tällaisia mahdollisuuksia sen sijaan ei ole.  

Aluksi voitaisiin korjata eläkevääristymän tekemällä indeksikorjaus niihin eläkkeisiin, jotka ovat  pienempiä kuin alimman palkkaluokan ansaitsevien nettopalkka.

Kirjoittaja on eläkeläinen Parkanosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *