Artikkeli: Kulttuuri

6.8.2022 klo 07:56

Perinteistä teatteria Haiharan kartanolla

Teatteri Lystin Miehen kylkiluuta ennättää vielä katsomaan. Rooleissa vasemmalta oikealle: Niko Ranta, apteekkari Jussi Ollenberg; Maarit Patrikainen Elli, apteekkarinrouva; Yasmin Polat, Aina apteekkioppilas; Outi Kanerva, Amalia Oljander, apteekin emännöitsijä; Samuel Peltola, Tuomas, apteekkirenki; Pirjo Kinos, Miina Salokannel, tohtorilan emännöitsijä; Roger Behm,Topias Kinkkunen, suutari, Amalian veli. (Kuva: Virva Itäranta)

Kesäteatteriyleisö on oppinut odottamaan kevyttä, hauskaa ja harmitonta näytelmää. Ja sitä onkin tarjolla teatteri Lystin esittämänä Haiharan ulkoilmanäyttämöllä. Maria Jotuni kirjoitti Miehen kylkiluun runsas sata vuotta sitten, mutta aiheen ymmärtää ja omaksuu tämän päivän katsojakin. Yksi kiittävä maininta pitääkin antaa juuri siitä, että näytelmää ei ole yritetty sovittaa nykyaikaan. Klassikon arvo on nimenomaan siinä, että se on sijoitettu omaan aikaansa, mutta tuntuu aivan toisessakin ajassa mielenkiintoiselta. 

Aikanaan varmaan näytelmässä oli pikkaisen kohauttavaakin: Vapaan rakkauden ajatus, joka lopulta jää kuitenkin puheen tasolle. Kahden naisen lähes epätoivoinen kamppailu samasta miehestä, johon siihenkin lopulta löytyy sovinnollinen ratkaisu. Nämä ovat saattaneet olla sata vuotta sitten puhuttavia aiheita, tänään pelkästään näistä aiheista olisi vaikea saada kummoista näytelmää. Mutta pienet yllätykset juonen käänteissä ja Jotunin rikas kieli ovat näytelmän suolana. 

Virva Itärannan ohjauksen yksi mielenkiitoinen ratkaisu on näytelmään väkisin ympätyn musiikin puuttuminen. Ainoa esitys on näyttelijöiden hyräilemä häämarssi. 

Apteekkari Jussi Ollenberg (Niko Ranta) ja hänen rouvansa Ellin (Maarit Patrikainen) uudelleenrakastumiskohtaus on hellyttävä. (Kuva: Virva Itäranta)

Isolla näyttämöllä komedialllisilla kohtauksilla herkuttelu on vaikeaa ajoitusten tarkan ongelmallisuuden vuoksi. Näytelmä lienee tarkoitettu alkujaan ihan perinteiselle teatterin lavalle, jossa nämä seikat olisi helpompi ottaa huomioon. Varsinainen ongelma tuli kuitenkin siitä, että osa pitkistä, herkullisista sanailuista hukkui tuulenpuuskiin. En kuitenkaan itsekään pidä mikrofoneista, koska niitä käytettäessä katsoja joutuu etsimään kulloinkin puhuvaa ja koko esityksen luonne muuttuu. 

Avioliittoonsa virkistystä etsivä apteekkari Ollenberg (Niko Ranta) esitti mainion liikuntaesityksen lähennellessään apteekkioppilastaan Aina Zinckiä (Yasmin Polat) ja sitten lopulta suorastaan hellyttävän uudelleenrakastumiskohtauksen vaimonsa (Maarit Patrikainen) kanssa. 

Tämän lajin teatterituotannossa Miehen kylkiluu on aikaa kestävä, varma valinta, jossa on sekä komiikkaa että romantiikkaa. Teatterissa jokainen esityskerta on oma yksilönsä, näin etenkin harrastajien ollessa näyttämöllä, mutta varsin kunnialla teatteri Lysti esityksen toteutti. 

III

Teattei Lysti esittää Miehen kylkiluuta kesäteatteri Haiharassa su 7.8. klo 13 ja 16, ti 9.8. ja to 11.8. klo 18.

Jutun pääkuva on vaihdettu 6.2022 klo 12.49. Vaihdettu kuva oli vanha harjoituskuva, jonka jälkeen yksi näyttelijöistä on vaihtunut. Kuvatekstistä korjattu nimivirhe jlo 13.35.

Lisätietoja:
Teatteri Lystin verkkosivut 
Teatteri Lystin FB-sivut 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *