Näkökulma, Vasemmisto

LIBAN SHEIKH

5.1.2023 klo 16:02

Vasemmisto katsoo tulevaan

Liban Sheikh on yksi uunituoreen Tulevaisuuden vasemmisto -kirjan kirjoittajista. Kirjan on kustantanut Into. (Kuva: Cai Melakoski)
Liban Sheikh (Kuva: Pinja Nikki)

Vasemmiston vahvuuksia ovat uudet ideat vahvoilla juurilla, rikas keskustelukulttuuri ja sen mahdollistava kriittisyys. Me puskemme eteenpäin ja pidämme samalla kiinni periaatteistamme, otamme selvää miten asiat ovat ja uskallamme olla eri mieltä silloinkin, kun muut kenties haluaisivat mennä joukon mukana.

Nämä vahvuudet kiteytyvät joulukuussa 2022 ilmestyneessä Tulevaisuuden vasemmisto -kirjassa, jonka tekijöissä sain kunnian olla mukana. Teoksen julkaisun taustalla on vasemmistoliitto ja teoksen kirjoittajina on vasemmistolaisia poliitikkoja, itsenäisiä ajattelijoita ja aktivisteja. Kirjoittajat käsittelevät artikkeleissaan teemoja kuten hoiva, antirasismi, eriarvoisuus, työelämä, alustatalous, kaupunki ja työväenluokka.

Kirjoitin kokoelmateokseen artikkelin luokan ja rodun kytköksistä ja antirasistisen työväenliikkeen tarpeesta. Ei ole sattumaa, että maailman köyhät löytyvät globaalista etelästä, ja kapitalismin niin sanotut ‘voittajat’ globaalista pohjoisesta. Samalla paljon puhutussa lännessäkin, joka on nykyisen maailmanjärjestyksen keskus, köyhyys kasautuu etnisille vähemmistöille sekä alkuperäiskansoille. Kapitalismi ja rasismi ovat systeemejä, jotka nivoutuvat systemaattisesti yhteen. Suomi ja Pohjoismaat eivät ole tämän suhteen poikkeuksia.

Hahmottelen artikkelissa Vasemmisto rasismia vastaan konkreettisia keinoja tilanteen parantamiseksi Suomen kontekstissa. Mitään yhtä keinoa vuosisatoja kestäneen eriarvoisuuden purkamiseksi ei ole. Vasemmistolaisen liikkeen historia on kuitenkin rikas niin rodullisen ylivallan kuin fasismin vastustamisessa. Antirasistinen työväenliike Suomessa haastaa halpatyömarkkina-kehityksen, tekee etnistä ja taloudellista eriarvoisuutta ennaltaehkäisevää politiikkaa, tukee siirtolaisten ja kielivähemmistöjen poliittista osallistumista, vahvistaa työtä kansainvälisen solidaarisuuden ja rauhan eteen sekä tiivistää yhteistyötä vähemmistöverkostojen kanssa. Suomalaisella työväenliikkeellä  on tarve ja myös potentiaalia olla vielä selkeämmin antirasistinen.

Kirjan ovat toimittaneet Jukka Peltokoski ja Henrik Jaakkola. Suuret kiitokset heille työstään. Kirjan muut kirjoittajat ovat tehneet myös hienoa työtä tulevaisuuden kysymysten kanssa ja ansaitsevat suositukset teksteilleen. Kirjan julkkareita muuten vietetään Helsingissä 20.1. klo 16 Oodi-kirjastossa. Nähdään siellä!

Kirjoittaja on vasemmiston kaupunginvaltuutettu Tampereella

|||

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *