Artikkeli: Kulttuuri

22.9.2023 klo 16:00

Ari Johanssonin valokuvia Chile-solidaarisuustyöstä Pispalan kirjastossa

Ari Johanssonin valokuvanäyttelyssä on kuva myös Quarteto Chile -yhtyeestä, jonka jäsenet olivat Tampereelle saapuneita Chilen pakolaisia. Kuva on otettu Suomen Rauhanpuolustajien 25-vuotisjuhlassa Tampereen jäähallissa lokakuussa 1974. Oikealla kitaraa soittava Luis Herrera kertoo elämästään pakolaisena 26.9. Telakalla. (Kuva: Ari Johansson)

Ari Johansson on valokuvannut Tamperetta ja tamperelaisia jo yli 50 vuoden ajan. Kun sotilasjuntta otti vallan Chilessä syyskuussa 1973 ja Chilen demokraattisilla vaaleilla valittu sosialistinen presidentti Salvador Allende sai surmansa, syntyi myös Suomessa voimakas solidaarisuusliike Chilen kansan tukemiseksi.

Järjestettiin mielenosoituksia, työnseisauksia, konsertteja ja kampanjoita. Ari Johansson oli läsnä kameroineen siellä missä tapahtui, erityisesti Tampereella mutta myös muualla. Pispalan kirjastoyhdistys järjestää valokuvanäyttelyn, jossa on kokoelma Ari Johanssonin Chile-solidaarisuustyöstä kertovia valokuvia. Kuvat kertovat myös Suomeen 1970-luvulla pakolaisina tulleiden chileläisten ja suomalaisten tutustumisesta toisiinsa, konserteista, työmaiden ja kerhohuoneiden tilaisuuksista, joissa täällä asuvat poliittisen turvapaikan saaneet kiersivät kertomassa tapahtumista ja omista kokemuksistaan ennen Suomeen saapumistaan.

Ari Johansson oli tapahtumien aikaan 17-vuotias uraansa aloitteleva lehtikuvaaja, joka toimi ensin avustajana ja sittemmin valokuvaajana Hämeen Yhteistyössä. 

Johansson on tehnyt valtavan työn kuviensa saattamisessa laajan yleisön nähtäväksi. Hän on yksi Tampere vanhoissa kuvissa -Facebook-ryhmän vetäjistä. Johansson on tallentanut sivustolle jo toista tuhatta Tampereen menneisyydestä kertovaa valokuvaa.  Ryhmässä on yli 41 000 jäsentä.

Johanssonin suurin työväenkulttuurin tallennushanke on edelleen käynnissä. Arjenhistoria.fi -verkkopalvelu kokoaa muun muassa työväenliikkeen, työelämän ja rauhanliikkeen historiaa. Arjenhistoria-palvelussa ovat myös Työväenmuseo Werstaan valokuvakokoelmat. Werstaalla on digitoitu jo yli 5 300 Johanssonin ottamaa valokuvaa. Työ jatkuu vielä pitkään, nyt on Johanssonin mukaan päästy vuoden 1975 heinä-elokuuhun.

|||

Chilen vallankaappaus 11.9.1973 – kuvia Tampereelta ja muualtakin. Ari Johanssonin valokuvanäyttely Pispalan kirjastolla, Pispalanvaltatie 21.

Näyttelyn järjestää Pispalan kirjastoyhdistys.

Näyttely on auki 23.9.-27.10.2023.

Avajaiset lauantaina 23.9. klo 14.00, kahvitarjoilu, kaikki tervetulleita

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *