Artikkeli: Maailma

28.10.2023 klo 10:19

Apua Gazaan – tuetaan palestiinalaisia pommitusten keskellä

Pommistusten tuhoamia rakennuksia.
Israelin ilmaiskujen tuhoamia rakennuksissa El-Remasn alueella Gazassa. (Kuva: Prachatai, Flickr-kuvapalvelu. Julkaistu lisenssillä CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Pirkanmaan vasemmistoliiton piiritoimisto Näsinlinnankadulla muuttuu hetken ajaksi markkinapaikaksi marraskuun ensimmäisenä lauantaina:  neljä tamperelaista vasemmistoaktiivia järjestävät tilassa klo 12-16 kirpputorin, jonka tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Lääkärit ilman rajoja -järjestölle.

Varainkeruukirpputorilla myydään muun muassa aikuisten ja lasten vaatteita, kodintavaraa ja huonekasvien pistokkaita. Paikalla on myös maksuton kahvitarjoilu. Tapahtuman aikana klo 14-15 voi myös keskustella Gazan tilanteesta. Aiheeseen johdattaa Oskari Fritius.

Gazan konflikti  kärjistyi seitsemäs lokakuuta, kun Hamas laukaisi Israeliin raketteja. Israel on vastannut hyökkäykseen massiivisilla tuhoamistoimilla. Israelin miehittämällä ja vuosia saartamalla alueella tuhansia siviilejä – joista huomattava osa on lapsia – on tapettu, eikä vettä, ruokaa, sähköä, lääkkeitä tai suojaa ole. 

Avun toimittaminen on tällä hetkellä käytännössä estynyt. Humanitaariset järjestöt ovat kuitenkin auttamisvalmiudessa heti, kun tilanne muuttuu, ja siksi lahjoitukset ovat tarpeen jo nyt.

Apua Gazaan -tapahtuman järjestävät Milka Hanhela, Kukka Kunnari, Minna Minkkinen ja Mitja Tapio. He ovat kaikki mukana Tampereen kuntapolitiikassa ja Tapiota lukuun ottamatta myös aluevaltuutettuja Pirkanmaalla. Kirpputoritapahtuman he halusivat kuitenkin järjestää yksityishenkilöinä. 

Avustuskohde oli helppo valita.

– Vastasyntyneet Gazassa taistelevat hengestään ja lukemattomat haavoittuneet kaipaavat kiireellistä sairaanhoitoa. Lääkärit ilman rajoja valmistelee avustustarvikkeiden viemistä Gazaan heti, kun se on mahdollista, ja vaatii humanitaarisen avun päästämistä alueelle turvallisesti ja välittömästi. Virallisesti järjestö on joutunut vetäytymään alueelta, mutta yksittäiset palestiinalaislääkärit ovat jääneet auttamaan potilaita, joille siirto muualle olisi kuolemantuomio, kuvaa Kukka Kunnari Gazan tilannetta.

– Lääkärit ilman rajoja on tehnyt palestiinalaisalueilla työtä todella pitkään. Järjestö on  luotettava avustuskohde ja todennäköisesti paikalla aivan ensimmäisten joukossa sitten, kun humanitaarista apua alueelle taas saadaan, lisää Mitja Tapio.

–  Israelin saarron ja pommitusten takia tilanteen Gazan palestiinalaisalueilla arvioidaan olevan täysin katastrofaalinen. Potilasmäärä on ennennäkemätön ja satoja ihmisiä haavoittuu joka päivä lisää, kertoo Lääkärit ilman rajoja kotisivuillaan. Tarve avulle on siis huutava.

– Se auttaa myös omaan voimattomuuden tunteeseen, kun pääsee tekemään jotain konkreettista näiden ihmisten eteen, Minkkinen toteaa.

 

Lisätietoja tapahtumasta Vasemman Kaistan kalenterista

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *