Artikkeli: Pääkirjoitus, Suomi

12.10.2023 klo 15:50

Hei työtön! Tiesitkö, että voisit ihan hyvin mennä töihin?

Orpo ja Purra ajavat velkalaivaa täyttä vauhtia, mutta tietävätkö he itsekään, mihin suuntaan ovat sitä ohjaamassa ja mihin hintaan? (Piirros: Cindy Keränen)

Mitä sanoo pääministeri Petteri Orpo lapsille, jotka putoavat hallituksen toimenpiteiden takia köyhyyteen tai syvemmälle siihen? Hän sanoo, että vanhempasi voisivat mennä töihin. 

Mitä sanoo pääministeri kaikille Suomen pienituloisimmille, jotka menettävät satoja euroja kuukaudessa hallituksen toimenpiteiden vuoksi? Hän sanoo, että ei teidän tarvitse olla köyhiä, sillä voitte ihan hyvin mennä töihin. 

Mitä sanoo pääministeri opiskelijoille, joiden nyt jo riittämättömästä toimeentulosta leikataan rajusti? Hän sanoo, että nostakaa enemmän lainaa. Senhän maksaa pois sitten helposti, kun menee töihin.

Orpo puhuu, ainakin viimeisimmässä A-studion haastattelussaan, kuin sydämensä pohjasta uskoisi, että työtön ei tiedä, että töihinkin voisi mennä ja töistä saisi rahaa. Kuin opiskelija ei tietäisi, että velallakin voi elää ja maksella sitä sitten pois, kun on mukavasti ja kiinteästi työelämässä. Hän puhuu niin kuin ei olisi koskaan kuullutkaan siitä, että on olemassa työssäkäyviä köyhiä, joiden palkka ei vain riitä elämiseen. Kuin hän ei tietäisi, että Suomessa voisi tälläkin hetkellä elää lapsia, jotka eivät voi olla varmoja, saavatko huomenna lämpimän ruuan.

Kuka uskoo, että Orpon puhe on vilpitöntä? Jotta uskoisi hänen vilpittömyyteensä, olisi uskottava hänen aivan pohjattomaan tyhmyyteensä ja tietämättömyyteensä. Paljon voin kyllä kaikenlaista uskoa pääministeristämme, mutta järisyttävä tyhmyys ja naiivius ei ihan mene läpi.

Orpo valehtelee, kun sanoo, että välittää. Porvari valehtelee, kun sanoo, että on pakko tehdä kipeitä päätöksiä. ”Suomen suunta on käännettävä” -mantra on niin kutsuttua kusetusta. Kyllä oikeisto aikoo Suomen suunnan kääntää, mutta ei sillä tavalla kuin väittää. ”Velkalaiva” jatkaa porskuttamistaan, kun hallitus ottaa vielä edellistä hallitusta enemmän lainaa. Eikä lainaa oteta siksi, että Suomi olisi tällä hetkellä missään edellisen hallituskauden kaltaisissa kriiseissä. 

Suomen suunta kääntyy kohti syvempää eriarvoisuutta, hyvinvointivaltion rappeutumista, kohti kasvavaa kurjuutta ja köyhiä lapsiperheitä. Ei auta hokea, että menkää köyhät töihin. Porvarit, kuten myös Petteri Orpo, kyllä tietävät sen. Hokema on bluffia. Se antaa ymmärtää, että porvari välittäisi siitä, onko köyhillä varaa ruokaan ja vuokraan. Todellisuudessa porvari tietää kyllä, että töitä ei ole kaikille eikä kaikista töistä saa edes elämiseen riittävää palkkaa. Porvari tietää myös, että suhdannenäkymät ovat tällä hetkellä huonot. Työpaikkoja ei näillä näkymin ole tulossa lisää – päinvastoin. 

Joten hyvä pääministerimme, lopeta valehtelu ja sano se suoraan. Sinusta työttömän lapsi ansaitsee nähdä nälkää samaan aikaan, kun sinä hyvätuloisena nautit veronalennuksistasi. Sinusta opiskelijoilla kuuluu olla joko rikkaat vanhemmat, jotka kustantavat opinnot, tai hänen pitää polttaa itsensä loppuun ja velkaantua. Sinusta on ihan sama, saako työtön töitä ja jos ei saa, sinulle on ihan sama, vaikka hänellä ei enää olisi varaa tai mahdollisuutta säilyä hengissä. 

Hyvä Petteri Orpo, sano jo totuus, sillä tyhmän esittäminen tekee sinut naurunalaiseksi. 

Kirjoittaja on Vasen Kaista -verkkolehden toimitussihteeri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *