Maailma, Näkökulma

JOUNI SIRÉN

26.10.2023 klo 16:55

Suomen on tuomittava kaikki hyökkääjät – myös Israel

Suomen Rauhanpuolustajien varapuheenjohtaja ja Pirkanmaan Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Jouni Sirén vaati Suomea lopettavaan asekaupan Israelin kanssa Tampereella YK:n päivän mielenosoituksessa. (Kuva: Sannamari Ratilainen)

– Venäjän barbaarinen toiminta Ukrainassa ylittää käsityskyvyn.

Näin nykyinen ulkoministeri Elina Valtonen totesi, kun tiedot venäläisjoukkojen tekemistä sotarikoksista miehittämässään Butšassa Ukrainassa tulivat julkisuuteen huhtikuussa 2022.

Lausunto oli ymmärrettävä. Samoin ajatteli varmasti jokainen, joka näki uutiskuvat Butšasta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen sotilaiden rikokset siviiliväestöä kohtaan ovat yksiselitteisesti tuomittavia.

Kun Israel pommitti Gazan aluetta 13. lokakuuta 2023 ja pommituksissa kuoli satoja siviilejä, ulkoministeri Valtonen totesi: 

– Olemme vakuuttuneita siitä, että Israel on sitoutunut noudattamaan kansainvälistä lakia ja humanitääristä oikeutta.

Lausunto oli kyynisyydessään järkyttävä. On aivan selvää, että siviilien tappaminen sodassa sekä ruoan, veden ja lääkkeiden jakelun estäminen siviiliväestölle on kansainvälisen lain ja humaritaarisen oikeuden vastaista. Sitä ei voi perustella sillä, että israelilaisiin siviileihin oli kohdistunut yhtä tuomittava teko.

Kun Hamas hyökkäsi 7. lokakuuta saarretulta Gazan alueelta Israeliin, se tappoi 1 400 ihmistä, joista suurin osa oli siviilejä. Tätä ei voi hyväksyä mitenkään. Vielä traagisemmaksi iskun tekee se, että kuolleiden joukossa oli israelilaisia rauhanaktivisteja, jotka olivat omistaneet elämänsä Israelin palestiinalaisiin kohdistaman sorron vastustamiselle.

Israel on kostoiskuissaan Gazan alueelle tappanut jopa 4 000 ihmistä. Mediatietojen mukaan heistä 40 prosenttia on lapsia. Samalla suuri osa Gazasta on pommitettu asuinkelvottamaksi. Koko väestön summittainen rankaiseminen yhden järjestön terroriteosta on täysin kansainvälisen lain ja humanitaarisen oikeuden vastaista.

– Nämä hirmuteot ravistivat meitä kaikkia. Emme voi kääntää katsettamme näiden julmuuksien edessä. Kun muistamme uhrit ja kunnioitamme heidän muistoaan, kansainvälisen yhteisön viestin täytyy olla selvä: nämä rikokset eivät jää rankaisematta.

Näin totesi presidentti Sauli Niinistö Butšan joukkomurhasta.

Presidentti on aivan oikeassa. Ja yhtä lailla Israelin sotarikokset Gazassa ansaitsevat rangaistuksen. Siitä Suomen valtiojohto on kuitenkin vaiennut visusti.

Siinä missä Suomi on – aivan oikein – ollut ensimmäisten joukossa vaatimassa pakotteita Venäjää vastaan, sen suhtautuminen toista hyökkääjää, Israelia, vastaan, on ollut täysin päinvastaista.

Suomi on viime vuosina tukenut Israelia sadoilla miljoonilla euroilla. Rahoilla on ostettu ohjuksia ja muita aseita. Aseteollisuus on Israelin suurimpia toimialoja. Se mainostaa aseitaan sillä, että ne on testattu taistelussa eli sodassa palestiinalaisia vastaan Länsirannalla ja Gazassa.

Myös Hamasin tekemä isku ansaitsee rangaistuksen. Mutta rangaistus ei kuulu Gazan lapsille ja muille siviileille.

On tärkeää kysyä, mistä väkivalta johtuu ja miten saadaan aikaan oikeudenmukainen rauha. Se voi tapahtua vain puuttumalla konfliktin alkusyihin: palestiinalaisalueiden miehitykseen ja apartheidiin. Israel ylläpitää palestiinalaisten sortoa ja heidän kotiseutunsa miehitystä väkivallalla, ja sen väkivalta on ollut jatkuvaa ja päivittäistä vuosikymmenien ajan.

Yhdistyneiden kansakuntien arvion mukaan Israel on tehnyt Gazan alueesta elinkelvottoman. Silti siellä asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä. Israelin nykyinen äärioikeistohallitus on entisestään lisännyt palestiinalaisten sortoa. Sorto, epätoivo ja epäoikeudenmukaisuus ovat oiva maaperä terrorismille.

Vähin, mitä voimme Suomessa tehdä, on lopettaa oma osallisuutemme ihmisoikeusloukkauksiin ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin. Asekauppojen lisäksi Suomi palkitsee Israelin sortotoimet sallimalla Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden tuonnin Suomeen. Siirtokunnat on rakennettu kansainvälisen oikeuden vastaisesti palestiinalaisten maille.

Suomen pitää lopettaa asekauppa Israelin kanssa, kieltää siirtokuntatuotteiden tuonti ja vaatia näiden toimien toteuttamista koko Euroopan unionissa.

Aivan ensin on kuitenkin saatava nopeasti aikaan tulitauko ja ratkaisu panttivankikriisiin. Suomen on oltava asiassa aloitteellinen ja vaadittava Nato-kumppaneiltaan, ennen kaikkea Israelin suurimmalta tukijalta, USA:lta, toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Gazaan on myös saatava välittömästi lisää humanitaarista apua, koska siviilien tilanne alueella on katastrofaalinen.

Kirjoittaja on Suomen Rauhanpuolustajien varapuheenjohtaja ja Pirkanmaan Rauhanpuolustajien puheenjohtaja sekä vasemmistoliiton varavaltuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa ja valtuutettu Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *