Näkökulma, Tampere

JOHANNES TOLONEN

11.10.2023 klo 09:44

You’ll Never Walk Alone

Johannes Tolonen otti You Will Never Walk Alone -kappaleen innoittaman tatuoinnin muistuttamaan itseään siitä, että yhteistyöllä saadaan ratkaistua mitä tahansa. (Kuva ja tatuointi: Joni Takomo)
Johannes Tolonen

Kun toinen maailmansota oli Tyynellämerellä kiivaimmillaan ja yhdysvaltalaisia nuoria miehiä kuoli kuin kärpäsiä, musikaalintekijät, Richard Rodgers ja Oscar Hammerstein II, pistivät osaamisensa likoon. Tavoitteena oli tehdä laulu, joka voisi lohduttaa koko kansakuntaa, tuoda toivoa ja yhdistää ihmisiä. Keväällä 1945 You’ll Never Walk Alone -kappale sai ensiesityksensä osana Carousel-musikaalia. Erinäisten yhteensattumien ja otollisten hetkien ansiosta kappaleesta tuli pari vuosikymmentä myöhemmin englantilaisen Liverpool FC -jalkapallojoukkueen tunnuslaulu ja lopulta siitä muodostui Liverpool-jalkapalloyhteisön kansainvälinen symboli. 

Laulun sanoituksen teema ja kerronta ovat hyvin klassisia. Vaikeuksista selviää, synkintä hetkeä seuraa kirkkaus, eikä elämästä tarvitse selvitä yksin. Viimeisessä kiteytyy myös ihmisen voittokulku eläinlajien joukossa. Yhteistyön avulla lajimme on pystynyt aina vain huikeampiin suorituksiin. Moderni maailma ei pyörisi ilman yhteistyötä päivääkään, aivan olennaisimmatkin systeemit elintarvikkeiden ja juomaveden saatavuudesta alkaen, vaativat eri alojen asiantuntijoita toimiakseen. Näitä realiteetteja vasten voi todeta, että kun vallankahvassa on monia, jotka vannovat individualismin aatteeseen, maailman pyöriminen vaikeutuu huomattavasti.

Maailma on jälleen hurjassa muutoksessa. Globalisaatio on edennyt pisteeseen, jossa taloudet, kulttuurit eri muodoissaan ja ihmiset fyysisesti sekä ennen kaikkea virtuaalisesti, ovat levittäytyneet ja saavutettavissa melkein kaikissa maailman kolkissa. Globalisaatio on uudella tasolla myös sen kautta, että ihmisiin kohdistuvat uhat ovat nykyään ihmiskuntaa koskevia uhkia. Ilmastonmuutoksesta ei yksikään kansallisvaltio selviä yksin. Resurssipulaa tai raaka-aineisiin pohjautuvaa taloutta (ja siitä seuraavia sotia) ei voida ratkaista minkään yksittäisen kansallisvaltion keinoin.

Uskon ihmiseen, ystävyyteen ja yhteisöihin. Olen varma siitä, että kun mahdollisimman monet voivat hyvin, kaikki voivat paremmin. En epäile hetkeäkään, etteikö yhteistyöllä saataisi ratkaistua mitä tahansa. Koska myös symbolit ovat minulle tärkeitä, otin käsivarteeni tästä ikuisen muistutuksen.

Kirjoittaja on varavaltuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *