Artikkeli: Kulttuuri

23.12.2023 klo 08:00

Joulupukki lomauttaa itsensä ja lopettaa nyyttisosialisminsa

Joulupukki soittaa kadulla.
Tulevaisuudessa kenties tapaamme Korvatunturin Joulupukin uusissa puuhissa. Pukin yhdysvaltalainen kopio musisoi Portlandissa joulukuussa 2014. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Korvatunturilta kuuluu kummia. Joulupukki lomauttaa itse itsensä. Hän ei aio lähteä  jouluaattona perinteiselle lahjanjakokierrokselleen vaan viettää joulun Korvatunturilla muorin ja tonttujen seurassa.

– Markkinatalous on tehnyt lahjojen jakamisen mahdottomaksi. Olen kyllästynyt siihen, että optioiden aikakaudellakin lapsille uskotellaan, että minä olisin 300-luvulla eläneen köyhien lapsia auttaneen Myran piispan henkinen perillinen. Kaikkihan on kaupan, kunhan vain hinnasta sovitaan.

Pukin mielestä hänen yli sata vuotta harjoittamansa ”nyyttisosialismi” on aikansa elänyt.

– Mikäli vielä joskus jatkan ammattini harjoittamista, nyyttisosialismin sijaan on kehiteltävä sellainen strategia, että siinä on itse piru irti. Katsotaan sitten vaikka tupo-pöydässä, kuka  on ollut kiltti ja ahkera, kuka pelkästään laiska ja ahne, Joulupukki toteaa uutistoimistoille lähettämässään tiedotteessa.

Tänä jouluna lapsoset saavat laulaa kuusen juurella vaikka karaokea, mutta Pukki itse ei halua olla sitä kuuntelemassa. 

– Jouluna lepäilen, naukkailen konjakkia, kuuntelen vanhoja iloisia rekilauluja. Annan joulukynttilöiden rauhallisen lepatuksen polttaa sielustani vuoden aikana kertyneen karstan pois, Pukki maalailee.

Hän kertoo saaneensa perinpohjin tarpeekseen kaksinaamaisesta  markkinataloudesta.

– Joulukaupan ovella kauppiaat lainaavat Evankeliumien lauseita, mutta sisällä myymälässä ihmisten huonon omantunnon ja lompakon välissä pitää peliään kauppiaiden ja taskuvarkaiden jumala Merkurius. Itse aion olla tästedes täysin lahjaton. Onhan elämäni ollutkin viimeiset sata vuotta melkoisen lahjakasta. 

”En aio siirtyä markkinatalouteen”

Joulupukki muistuttaa, että hänellä itsellään ei ole ollut koskaan aikaa rahan hankkimiseen enempää kuin halua siirtyä markkinatalouteenkaan. 

– Maailman tilanteen ja elämänarvojeni muuttuessa päätin, ettei minulla ole enää aikaa myöskään lahjojen jakamiseen. Kilpailkoot ihmiset keskenään lahjojensa paremmuudesta. Lahjuksethan tekevät nahjuksestakin lahjakkaan. 

Pukin mukaan vapaa markkinatalous teki lahjojen jakamisen mahdottomaksi, koska lahjoihin ei voi lyödä selkeitä hintalappuja.

– Antamani lahjat eivät ole ansioluetteloon sidottuja. Ne määräytyvät aina henkilökohtaisten ansioiden perusteella. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan pidä tarkkaa kirjanpitoa tekemisistään tai tekemättä jättämisistään.

Toisaalta Pukki ei enää jaksa uskoa, että aitoja lahjoja voisi kukaan antaa enempää kuin saadakaan.

– Kuten ei ole ilmaisia lounaita, ei ole myöskään ilmaista lahjaa puhumattakaan, että jossain olisi pyyteetön lahjan antaja. Jokainen odottaa alitajuisesti saavansa antamansa lahjan korkojen kanssa takaisin. Jos ei täällä maan päällä niin viimeistään taivaissa. Tämä tosiseikka kirvelee omaakin mieltäni. Olenkin ajatellut periä antamani lahjat korkojen kanssa takaisin. Sittenpä ollaan sujut maailman kanssa.

”Keskityn vapun ja juhannuksen viettoon” 

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Joulupukki ei tässä vaiheessa halua kertoa mitään tarkempaa. Hän katsoo olevansa sujut maailman kanssa ja keskittyvänsä aluksi vapun ja juhannuksen viettoon.

– Vappuna vaadin tasajakoa ja juhannuksena ryyppään.

Painavin syy itsensä lomauttamiseen oli Pukin mielestä se, että joulun varjolla tasavertaiset oikeudet on läpi vuoden korvattu  näennäisellä hyväntekeväisyydellä. 

– Mitäpä tekemistä tällaisella vapaaehtoistyön pioneerilla on maailmassa, jossa rikkaat harjoittavat oman käden ojennuksia itselleen lahjoittamalla itselleen neljä kertaa vuodessa ”optiojoululahjoja”  näyttääkseen köyhille, että menestyvillä on joulu ainainen, Joulupukki toteaa tiedotteensa lopuksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *