Näkökulma

MINNA MINKKINEN

7.3.2024 klo 08:50

EU:n maahanmuuttopolitiikkaa on pakko uudistaa

Tamperelainen vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Minna Minkkinen on huolissaan EU:n nykyisestä maahanmuuttopolitiikasta ja korostaa, että kaikkien EU-maiden tulisi kantaa yhtäläinen vastuu. (Kuva: Jaakko Laurila)
Minna Minkkinen

Syksyllä 2016 päätin nostaa säästöni ja lähteä Kreikkaan, Lesboksen saarelle vapaaehtoistöihin Eurooppaan turvapaikkaa hakevien pariin. Päädyin lopulta tekemään ympäristötyötä, eli siivoamaan Lesboksen rantoja kumiveneistä, pelastusliiveistä ja muusta roinasta. Ihmisoikeudet ovat aina kytköksissä ympäristökysymyksiin ja toisinpäin. Jos emme pysäytä ilmastokatastrofia, ei mikään määrä vapaaehtoisia tule riittämään sen kriisin sotkujen siivoamiseen. 

Vietin myös kuukauden pakolaisleirillä vapaaehtoisena vaatteiden ja teen jakelussa. Tuohon aikaan Lesboksella oli kaksi, jopa kolme pakolaisleiriä ja tilanne saarella verrattain rauhallinen. Tilanne on siitä muuttunut, ja Lesboksella on erittäin huonosti hoidettu ja resursoitu Morian pakolaisleiri, joka on siellä asuville ihmisille todella kauhea paikka. 

Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka ei ole vuosien aikana parantunut, vaan huonontunut. Turvaa hakevien ihmisten määrä ei ole vähentynyt. Koko ajan ihmiset joutuvat tekemään vaarallisia ratkaisuja luottaessaan salakuljettajiin ja noustessaan heppoisiin veneisiin ilman asianmukaisia pelastusliivejä. Moni salakuljettaja myy ihmisille “pelastusliivejä”, jotka eivät oikeasti kannattele ihmistä vedessä. Välimeri on erittäin vaarallinen reitti Eurooppaan turvapaikkaa hakemaan. Viime vuonna lähes 4000 ihmistä kuoli tai hävisi ylittäessään merta Eurooppaan. On kohtuutonta, että tietyt saaret ja rannat kantavat kaiken vastuun EU:n epäonnistuneesta politiikasta. Kaikkien EU-maiden on kannettava yhtäläinen vastuu. 

Äärioikeisto nostaa rajusti päätään ympäri Eurooppaa. He kylvävät vihaa monia ihmisryhmiä kohtaan – oikeastaan kaikkea muuta paitsi itseään kohtaan. Äärioikeisto on turvallisuusuhka vähemmistöjen oikeuksille, naisten- ja lasten oikeuksille, demokratialle, oikeusvaltiolle ja ihmisten vapaudelle. Vasemmisto on vaihtoehto tälle totalitarismia ja vihaa uhkuvalle äärioikeistolle.  

Nyt kun Suomessa hallitus aiheuttaa sekasortoa työmarkkinoilla ja kansallisen lainsäädännön merkitys heikkenee työntekijöiden työehtojen turvaamisen osalta, EU:n merkitys kasvaa koko ajan. Siksi on tärkeää, että Euroopan parlamenttiin valitaan edustajia, jotka huomioivat työntekijöiden aseman sekä ammattiliittojen roolin minimiehtojen takaajina sekä toteutumisen valvojina. 

Olen ehdolla Euroopan parlamenttiin, koska haluan, että kabineteissa on kokemusta siitä, mitä Euroopan rajoilla tapahtuu. 

Puhun EU:ssa siitä mistä puhun Tampereellakin. Kun Tampereella puhun lisääntymisterveydestä, esimerkiksi maksuttomasta ehkäisystä, EU:ssa puhutaan turvallisesta ja vapaasta abortista ja pääsystä seksuaaliterveyspalveluihin. Siinä missä Tampereella puhutaan ratikasta, EU:ssa puhutaan yhtenäisestä eurooppalaisesta rautatiealueesta. 

Jotta tämä ääni kuuluisi siellä kabineteissa, tarvitsen teidän apua. Yksin en pysty vaaleja tekemään. Lähde siis matkaani kohti Brysseliä.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa sekä Pirkanmaan hyvinvointialueella ja vasemmistoliiton kolmas varapuheenjohtaja.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *