Näkökulma, Tampere

VILI ANTERO JOUSI

11.4.2024 klo 09:00

Ekososialistinen Tampere – punavihreä unelma

Ratinan suvanto on ollut aina kaunis ympäristö josta paikalliset ovat nauttineet jo vuosisatojen ajan. Kaupungistuminen on muovannut aluetta mutta toivottavasti tulevaisuudessakin voivat ihmiset nauttia luonnon kauneudesta myös keskustan ytimessä. (Kuva: Tyyko E. Jousi)
Vili Antero Jousi

Kahden järven välissä pauhaa koski, jonka ympärille on rakentunut vuosisatojen aikana kaupunki, jota myös Tampereeksi kutsutaan. Se on kaupunki, joka kukoistaa teollisen perintönsä ja luonnonkauneutensa harmoniassa. Se on paikka, jossa moderni innovaatio kohtaa historian havinan ja missä jokainen katu ja rakennus kertoo tarinaa menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Tampereen luonto on kuin suoraan kansallismaisemasta. Pyhäjärvi ja Näsijärvi syleilevät kaupunkia kuin kaksi suurta sinistä silmää, jotka tarkkailevat ja suojelevat sitä. Metsät, puistot ja viheralueet tarjoavat asukkaille ja vierailijoille rauhan keitaita keskellä urbaania sykettä. Tämä luonnonläheisyys on osa kaupungin sielua ja sen säilyttäminen on elintärkeää Tampereen identiteetille. Tampereen vanhat rakennukset ovat taas kuin aikakoneita, jotka vievät meidät takaisin aikaan, jolloin kaupunki oli vasta teollistumisen kynnyksellä. Finlaysonin alue, Tampellan entiset tehdasrakennukset ja Amurin työläismuseokortteli ovat esimerkkejä paikoista, jotka henkivät historiaa. Ne ovat muistomerkkejä työn ja yhteisöllisyyden arvostuksesta ja niiden suojelu on kunnianosoitus niille sukupolville, jotka rakensivat Tampereen.

Kaupunki kuuluu kaikille!

Tampereen luonnon ja vanhojen rakennusten säilyttäminen olisi solidaarisuuden ja yhteisvastuun osoitus. Se olisi tunnustus siitä, että kaupunki kuuluu kaikille sen asukkaille ja että sen kauneuden ja perinnön tulisi olla yhteistä hyvää, ei vain harvojen etuoikeutta. Tämä näkökulma korostaa yhteiskunnallista tasa-arvoa ja pyrkimystä luoda kestävä tulevaisuus kaikille. Kun pohdimme kaupunkimme tulevaisuutta, meidän on katsottava menneisyyteen saadaksemme oppia siitä, miten voimme rakentaa kestävän ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan. Tampereen sydän sykkii teollisen vallankumouksen tahtia mutta sen sielu on syvällä luonnon helmassa. Tämä yhdistelmä luo ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää malleja jotka kunnioittavat sekä ihmisen työtä että luonnon monimuotoisuutta.

Punavihreä vaihtoehto?

Tarkastellessamme erilaisia vaihtoehtoja löytääksemme kestäviä sekä toimivia ratkaisuja on meidän tunnustettava hyväksi havaittujen mallien perusperiaatteet: yhteisöllisyys, vastuullisuus ja pitkäjänteisyys. Kaupunkimme ei ole vain taloudellisten transaktioiden näyttämö, se on elävä organismi, jossa jokaisella osalla on merkityksensä kokonaisuuden hyvinvoinnille. Yhteisöllisyys tarkoittaa sitä, että jokainen tamperelainen on osa suurempaa kokonaisuutta. Kun päätämme yhteisen elinympäristömme kohtalosta meidän on kuunneltava kaikkia ääniä, ei vain niitä, jotka puhuvat suurimmalla volyymilla. Jokaisella on oikeus osallistua keskusteluun siitä millainen kaupunkimme pitäisi olla. Vastuullisuus on tunnustus siitä, että jokaisella sukupolvella on velvollisuus jättää kaupunki paremmassa kunnossa kuin se oli, kun he sen saivat. Tämä tarkoittaa kestävien ratkaisujen etsimistä, jotka eivät rasita ympäristöä tai syrjäytä tulevia sukupolvia. Pitkäjänteisyys on kykyä katsoa kauemmas kuin seuraavaan vaalikauteen tai kvartaalitulokseen. Se on sitoutumista visioon, joka ylittää hetkellisen voiton ja keskittyy siihen, mikä tekee kaupungistamme todella elinvoimaisen: sen ihmiset ja ympäristö.

Tampere, koska olet sen arvoinen

Nämä periaatteet eivät ole uusia, mutta ne ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Kun maailma ympärillämme muuttuu yhä epävarmemmaksi, meidän on löydettävä vakaus siitä, mikä on aina ollut arvokasta. Tampere voi olla esimerkki siitä, miten kaupunki voi kasvaa ja kehittyä kunnioittaen menneisyyttään ja suojellen tulevaisuuttaan. Tampere on kaupunki, joka ansaitsee tulla suojelluksi ja arvostetuksi. Sen luonto ja vanhat rakennukset eivät ole vain esteettisiä elementtejä, vaan ne ovat eläviä todisteita kaupungin sielusta ja sen asukkaiden yhteisestä historiasta. Tämän päivän tamperelaiset ovat huomisen historian kirjoittajia ja heidän tehtävänsä on varmistaa että Tampereen henki säilyy yhtä hienona ja kauniina kuin se on aina ollutkin.

Kirjoittaja on Tampereen Vasemmistonuorten sekä Hervannan kulttuurimarxistien puheenjohtaja, luottamustoimihenkilö, vastuuvaikuttaja, filosofi ja taiteilija sekä viidennen sukupolven tamperelainen.

Kommentteja: 1

  1. Hieno kirjoitus Vili Anterolta😊! Allekirjoitan joka lauseesi. Voi sanoa että kun ymmärtää menneen ajan merkityksen ja rakennetun kaupungin suurten järvien välissä niin voi ymmärtää nykypäivän. Asun Valkeakoskella, jossa asetelma on samanlainen.
    Voi kysyä että miksi Etelä- ja Keski-Euroopan historiansa säilyttäneet kaupungit menestyvät ja ihailijoita riittää vuodesta toiseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *