Artikkeli: Pirkanmaa

24.6.2024 klo 14:30

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti aikalisää Pirhan suunnitelmiin liikkuvista palveluista

Vasemmistoliiton edustajat Pirkanmaan aluehallituksessa Jouni Sirén ja Milka Hanhela esittivät liikkuvien palvelujen kokeilulle puoli vuotta lisäaikaa. Hanhelan ja Sirénin mielestä palvelumallin toimimisesta tarvitaan lisätietoa. (Kuva: Anna Weckström)

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallitus käsitteli liikkuvien palveluiden pilotin väliarviointia ja lähiasemaverkon tarkennuksia kesäkuun viimeisessä kokouksessa maanantaina. Vasemmistoliiton edustajat Milka Hanhela ja Jouni Sirén tekivät hallituksessa päätösehdotukseen vastaesityksen, jossa esitettiin puolen vuoden aikalisää liikkuvien palveluiden kokeilulle.

Liikkuvilla palveluilla on tarkoitus korvata kiinteitä toimipisteitä, ja tämänhetkiset suunnitelmat koskevat noin 60 000 asukkaan lähipalveluja. Muutosesitys hävisi äänestyksessä äänin 8–4. Esitystä kannattivat myös keskustan ja vihreiden edustajat. Aluevaltuusto käsittelee asiaa syksyllä.

Tiedotteen mukaan vasemmistoliiton edustajien tekemä vastaesitys perustui huoleen liian kiireellisestä valmistelusta. Liikkuvien palvelujen kokeilu on ollut käynnissä maaliskuusta 2024 alkaen, joten tietoa palvelumallin toimimisesta on kertynyt vasta niukasti. Vasemmiston edustajat aluehallituksessa katsoivat, että kokeilun tulokset ovat olleet hyvin vaihtelevat, ja palveluiden saatavuus ja kustannustehokkuus vaikuttaa heikentyneen. Tulosten perusteella ei voida sanoa liikkuvien palveluiden toimivan vielä tarkoitetulla tavalla. Lisäksi päätöksenteon tueksi ei ole ehditty tuottaa kaikkea hallituksen jäsenten pyytämää informaatiota tai vaikutusten arviointeja.

Hanhela ja Sirén arvioivat tiedotteessa, että keskeneräiseen tietoon perustuva päätös asiasta olisi Pirhalle taloudellinen ja toiminnallinen riski. Kokeilun jatkaminen ja liikkuvien palveluiden jatkokehittäminen yhdessä asukkaiden kanssa mahdollistaisi tarkempaan tietoon pohjautuvan päätöksenteon ja laadukkaammat palvelut.

Hanhela ja Sirén kertovat tiedotteessa myös edellyttävänsä, että Pirhalla on valmis, toimiva, kustannustehokas ja yhdenvertainen liikkuvien palveluiden malli ennen päätöksentekoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *