Tampereella on lukuisia tyhjiä liiketiloja, jotka seisovat käyttämättöminä, vaikka ne voisivat palvella kaupunkilaisia monin tavoin. Näiden tilojen vuokraaminen edullisesti ja lyhyillä sopimuksilla voisi elävöittää kaupunkikulttuuria ja tukea paikallisia yhteisöjä. Tämä on mahdollisuus luoda yhteisöllisyyttä ja vastustaa jatkuvaa kapitalistista tilan kaupallistamista.
Tampere, kulttuurin ja taiteen tarjoajana
Tarjoamalla tiloja edullisesti tai ilmaiseksi, kaupunki voi tukea paikallisia taiteilijoita ja kulttuuritoimijoita. Tämä edistäisi monipuolista kulttuuritarjontaa ja taiteellista työskentelyä. Vuokranantajat voivat aina sopimuksen päätyttyä vuokrata tilansa eteenpäin toiselle toimijalle, mikä estää tilojen jäämisen tyhjäksi ja mahdollistaa jatkuvan kulttuuritoiminnan. Kulttuuritilat voivat toimia myös kokeilualustoina uusille taiteellisille projekteille ja innovaatioille, jotka rikastuttavat paikallista kulttuurielämää.
Edulliset ja joustavat tilat tarjoavat yhdistyksille ja yhteisöille mahdollisuuden järjestää tapahtumia sekä projekteja. Tämä vahvistaisi yhteisöllisyyttä ja tarjoaisi tiloja kohtaamispaikoiksi. Tilojen käyttö yhteisöllisiin tarkoituksiin vähentäisi eriarvoisuutta ja loisi tilaa solidaarisuudelle. Yhteisötilat voisivat toimia myös kriisikeskuksina tai tukipisteinä, joissa apua tarvitsevat voivat saada tukea ja neuvoja. Yhteisöjen vahvistaminen lisää paikallista demokratiaa ja osallisuutta, kun ihmiset voivat itse päättää tilojen käytöstä ja toiminnasta.
Tyhjien tilojen käyttö vähentää autioitumista ja parantaa kaupunkikuvaa. Pop-up-tapahtumat ja näyttelyt tuovat elämää ja vetovoimaa kaupungin keskustaan. Tämä elävöittäminen voi myös vähentää rikollisuutta ja lisätä turvallisuuden tunnetta kaupungissa. Elävä kaupunkikuva houkuttelisi matkailijoita ja lisäisi myös paikallista taloudellista toimintaa. Kaupunkitilan monipuolinen käyttö myös edistää kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja, kun tiloja hyödynnetään tehokkaasti ja yhteisöllisesti.
Edulliset vuokrat, lyhyet sopimukset
Lyhykäisyydessään ehdotukseni olisi, että Tampereen kaupunki vuokraa tiloja yksityisiltä edullisesti, jotta ne ovat saavutettavissa laajalle joukolle toimijoita. Lyhyet sopimukset mahdollistavat tilojen joustavan käytön ja kierron eri toimijoiden välillä. Tämä malli vastustaa tilan pakollista kaupallistamista ja edistää yhteisöllistä omistajuutta. Lyhyet sopimukset mahdollistavat myös nopean reagoinnin muuttuviin tarpeisiin ja tilanteisiin.
On mahdollista järjestää avoimia hakuja, joissa toimijat voivat hakea tiloja käyttöönsä. Selkeät kriteerit varmistavat tilojen oikeudenmukaisen jakamisen. Hakuprosessi lisää läpinäkyvyyttä ja estää korruption. Hakuprosessissa voidaan painottaa yhteisöllisyyttä, kulttuurista monimuotoisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.
Kaupunki voi tarjota tukea ja neuvontaa tilojen käytössä. Yhteistyö paikallisten kulttuuri- ja taideyhteisöjen kanssa vahvistaa hankkeen onnistumista. Tämä yhteistyö voi luoda uusia verkostoja ja vahvistaa paikallista kulttuurikenttää. Kaupunki voi myös tarjota taloudellista tukea ja resursseja tilojen ylläpitoon ja kehittämiseen.
Kohti yhteisöllisempää kaupunkia
Tampereen kaupungin tyhjien liiketilojen vuokraaminen yksityisiltä edullisesti ja lyhyillä sopimuksilla tarjoaa merkittäviä hyötyjä kulttuurille, taiteelle ja yhteisöille. Tämä hanke elävöittää kaupunkia, tukee paikallisia toimijoita ja parantaa kaupunkikuvaa. Tämä olisi askel kohti oikeudenmukaisempaa ja yhteisöllisempää kaupunkia, jossa tilat palvelevat kaikkia kaupunkilaisia, eivätkä vain harvoja etuoikeutettuja. Yhteisöllinen tilankäyttö voi luoda uudenlaista kaupunkikulttuuria, joka perustuu solidaarisuuteen, tasa-arvoon ja yhteiseen hyvään.
Kirjoittaja on Tampereen Vasemmiston kuntavaaliehdokas 2025, Tampereen Vasemmistonuorten sekä Hervannan kulttuurimarxistien puheenjohtaja, luottamushenkilö, vastuuvaikuttaja, filosofi ja taiteilija sekä viidennen sukupolven tamperelainen.