Merkintöjä, Näkökulma, Tampere

JOUNI SIRÉN

19.8.2024 klo 09:23

Uudenkylänpuisto muutetaan tonttimaaksi

Jouni Sirén suree Uudenkylänpuiston kohtaloa. Hän esitti yhdyskuntalautakunnan kokouksessa puiston säilyttämistä, mutta esitys hävisi äänestyksessä. (Kuva: Jouni Sirén)

Jouni SirénSyyskauden ensimmäisen yhdyskuntalautakunnan kokouksen tärkein asia oli Hakametsän urheilukampuksen asemakaava. Sen suhteen kävi huonosti. Uudenkylänpuistosta tulee rakennusmaata.

Aamulehtikin ehti tehdä jutun asiasta. Siinä apulaispormestari Ilkka Porttikivi (SDP) kertoi kantani:

– Sirén olisi halunnut säilyttää Uudenkylänpuiston kokonaan ja kuulla vielä lisää alueen asukkaita.

Nyt puistoon tulee kuusikerroksinen asuintalo. Mitä puistosta jää jäljelle, muuttuu talon pihamaaksi. 

Ei ole kestävää kaupunkikehitystä tuhota olemassa olevia puistoja rakentamisen tieltä, vaikka niiden tilalle tehdäänkin uusia vihersuikaleita. Siksi esitin, että etsitään ratkaisu, jolla Uudenkylänpuisto voidaan säästää, kuten alueen asukkaat ovat toivoneet. Esitykseni hävisi äänestyksessä 10–3. Sain kannatusta perussuomalaisten edustajilta.

Puiston hävittämistä perustellaan sillä, että asuinrakentamisella kuitataan Hakametsän vanhan jäähallin kunnostamisen, uuden harjoitusjäähallin rakentamisen ja uuden ns. hybridikorttelin liikuntatilojen kustannukset: yhteensä 242 miljoonaa euroa.

Alueelle on tulossa 15 asuintaloa, joten yhdestä kerrostalosta rahoitus ei ole kiinni. Ja vaikka olisikin, kaupunki voisi myydä vastaavan määrän rakennusoikeutta muualta. Muutenkin on hyvin epävarmaa, riittävätkö asuinrakennusten myyntituotot kattamaan urheilutilojen kustannukset, sillä pelkkä asuntojen rakentaminen maksaa 228 miljoonaa euroa. Liikuntatilat tulevat mitä todennäköisimmin suurelta osin veronmaksajien maksettavaksi.  

Edessä todennäköisesti pitkä valituskierros

Toki Hakametsän asemakaavassa on hyvääkin. Sillä saadaan asunnot tuhannelle tamperelaiselle, ja niistä iso osa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Kaavassa on myös hyvät määräykset julkisivumateriaaleista ja rakennustavasta, joten kaikkein ankeinta betoniviidakkoa ei ole luvassa.

Iloinen uutinen on sekin, että iso osa Tartonpuistosta säilyy. Alun perin sekin oli tarkoitus tuhota. Tosin voi kestää kauan, ennen kuin rakentamista päästään aloittamaan. Puistonsa menettämisestä suivaantuneet asukkaat todennäköisesti tekevät kaavasta valituksen. Sen käsittely voi kestää vuosia. Hallinto-oikeuden päätös voi olla, että puistoon ei saa rakentaa.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *