Artikkeli: Pirkanmaa

11.9.2024 klo 16:13

Asunto ensin -asumisyksikkö edennee Pirkanmaalla lähitulevaisuudessa

Vasemmistoliiton aluevaltuutettu Mikko Aaltonen oli pääosin tyytyväinen asunto ensin -asumisyksikön perustamista esittävän valtuustoaloitteen saamaan vastaukseen. Vastaus antaa ymmärtää, että asiaan suhtaudutaan myönteisesti, vaikka yksityiskohtaiset kuvaukset tulevista toimenpiteistä jättävät toivomisen varaa. (Kuva: Anna Weckström)

Aluevaltuutetut Mikko Aaltonen ja Minna Minkkinen saivat vastauksen viime vuoden toukokuussa jättämälleen valtuustoaloitteelle asunto ensin -asumisyksikön perustamisesta Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Vastauksessa suhtaudutaan aloitteen esittämiin toimenpiteisiin myönteisesti, mutta yksityiskohtaista suunnitelmaa toimenpiteiden etenemisestä siinä ei esitetä.

Aaltonen totesi puheenvuorossaan olevansa pääosin tyytyväinen aloitteen saamaan vastaukseen. Hänen mukaansa vastaus kuvaa hyvin nykytilannetta asunnottomuuden hoidosta ja sen haasteista. Aaltonen kertoi suhtautuvansa myönteisesti myös euromääriin, jotka aloitteeseen oli kirjattu.

– Asunnottomuus aiheuttaa inhimillisen kärsimyksen lisäksi myös taloudellisia kustannuksia yhteiskunnalle. Esimerkiksi Helsingissä asunnottoman henkilön on arvioitu maksavan vuosittain 40 000 euroa. Asunnottoman henkilön asuttamisen asumispalveluihin on taas arvioitu tuovan 14 000 euron säästöt vuosittain, vastauksessa kuvataan.

Aaltonen huomautti, että vaikka Suomi on ollut asunnottomuuden torjumisessa vuosikausia Euroopan ykkösmaita, on tilanne tällä hetkellä synkistynyt: häätöjen määrä on lisääntynyt ja esimerkiksi Tampereella häätöjen määrä on poikkeuksellisen suurta. Aaltonen muistutti, että häädöt ovat ongelma myös suurten kaupunkien ulkopuolella.

– Vastauksessa on kuvailtu tulevaisuutta, ja olen siihenkin tyytyväinen, että vastauksessa sanotaan, asunto ensin -asumisyksiköitä olevan tulossa, toki täsmällisesti ei sanota, koska ja miten tulee lisää. Puhutaan olemassa olevasta rakennuskannasta ja sinne toteutettavista palveluista. Toivoisin, että saisimme talousarviokirjaan näistä kirjauksia. Aloitevastaus antaa toivoa, että mennään oikeaan suuntaan, asioita tulee tapahtumaan ja että ratkaisut pohjautuvat tähän asunto ensin -periaatteeseen, Aaltonen kiteytti.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *