Artikkeli: Pirkanmaa

9.5.2023 klo 16:18

Saadaanko Pirkanmaan hyvinvointialueelle asunto ensin -asumisyksikkö?

Minna Minkkinen ja Mikko Aaltonen haluavat Pirkanmaan hyvinvointialueelle asunto ensin -mallin mukaisen asumisyksikön, jossa huomioitaisiin riittävällä osaamisella ja ymmärryksellä mallin periaatteet ja haittoja vähentävät toimintatavat. (Kuva: Anna Weckström)

Valtuutetut Mikko Aaltonen ja Minna Minkkinen jättivät aluevaltuuston kokouksessa aloitteen asunto ensin -asumisyksikön saamiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Asunnottomuus Suomessa on ollut laskusuunnassa ja erityisesti se on laskenut pääkaupunkiseudulla. Tampereella tästä huolimatta asunnottomien määrä on hiukan kasvanut.

– Tampereella asunto ensin -mallin mukaisia, päihteiden käytön sallivia asumisyksiköitä ei ole riittävässä laajuudessa. Helsingissä tilanne on toinen, mikä näkyy myös tilastoissa. Asunnottomuus on siellä vähentynyt merkittävästi, Aaltonen kuvailee tilannetta.

Asunto ensin -mallin asumisyksiköitä on pääkaupunkiseudulla useita. Tampereen tilanne ei tällä hetkellä vastaa palveluntarpeeseen riittävällä tasolla Aaltosen ja Minkkisen mukaan.

– Viime vuonna asunnottomuus jatkoi laskuaan. Suurin muutos on tapahtunut pääkaupunkiseudulla. Helsingissä asunnottomien määrä laski lähes puolella. Vastaavasti Tampereella asunnottomien määrä nousi, vaikka pitkäaikaisasunnottomien määrä laskikin. Vuonna 2022 asunnottomia oli Tampereella 307, kun vuonna 2021 heitä oli yli 18 prosenttia vähemmän. Asunnottomien kokonaismäärän kasvamiseen Tampereella voi olla monia syitä. Erona Helsinkiin on kuitenkin se, että Tampereella asunto ensin -toimintatapaa ei ole toteutettu yhtä voimallisesti, aloitteessa perustellaan.

Asunto ensin -periaate tarkoittaa, että asunnoton saa asunnon, vaikka elämän muita ongelmia, kuten päihdeongelmaa, ei olisi hoidettu. Asunnon saaminen on usein edellytys sille, että elämän saa kuntoon, ja tähän ajatukseen periaate perustuu. Aloitteessa todetaankin, että oman asunnon saaminen luo pohjan muiden ongelmien ratkaisulle:

– Oma asunto on myös usein edellytys koulutukseen hakeutumiselle ja työllistymiselle. Harva pystyy lähtemään opintoihin tai töihin nukuttuaan kadulla tai rappukäytävässä.

Aloitteessa toivotaan, että Tampereelle perustettaisiin asumisyksikkö, jossa olisi riittävästi henkilökuntaa, jolla on osaamista työskennellä asunto ensin -periaatteen mukaisesti ja haittoja vähentävällä tavalla. Lisäksi asumisyksikkö vaatii aloitteen mukaan päämääräistä yhteistyötä ja yksikölle soveliaan sijainnin.

– Yksikkö ei toimi, jos se ei ole tarkoituksenmukainen. Esimerkiksi vanha päihdehoitolaitos ei toimi tähän tarkoitukseen. Täytyy ymmärtää, että ihmiset ovat vuokrasuhteessa, eivät hoitosuhteessa. Asumisyksikön tulisi kyllä tarjota sosiaalipalveluita, mutta ensisijaisesti vuokra-asumista. Ympärivuorokautinen, osaava henkilökunta on kuitenkin tarpeellinen, Minkkinen kommentoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *