Artikkeli: Pirkanmaa

9.10.2024 klo 15:25

Vasemmisto: Pirha ei saa säästää lähipalveluista yhtään enempää kuin pakko

Kihniön terveysasema on Pirhan lakkautettavien toimipisteiden listalla. (Kuva: Hannu Tiainen)

Vasemmistoliitto esitti maanantaina aluehallituksessa, että vuokraneuvotteluissa säästyneitä rahoja kohdennettaisiin alueille, joilta palveluita supistetaan. Pirkanmaan hyvinvointialueella aiotaan suunnitelmien mukaan lakkauttaa useita toimipisteitä ja palveluita on tarkoitus korvata liikkuvilla palveluilla, joissa palveluvalikoima ja aukioloajat poikkeavat aiemmasta. Uudistuksesta saatavat säästöt perustuvat laskelmiin vuokrakulujen vähenemisestä. Lakkautusuhan alla ovat Juupajoen, Kihniön, Kurun, Luopioisten, Mouhijärven, Punkalaitumen ja Ruoveden toimipisteet.

Aluehallitus käsitteli maanantain kokouksessaan liikkuvien palvelujen pilotin arviointia ja lähiasemaverkon tarkennuksia aluevaltuuston käytyä samasta asiasta lähetekeskustelua syyskuun ylimääräisessä kokouksessaan. Vasemmistoliiton edustajat esittivät aluehallituksessa ponnen, että mikäli toimipisteiden lakkauttamisella saatavat säästötavoitteet ylittyvät neuvotteluissa vuokranantajien kanssa, säästyneet rahat pyritään kohdentamaan kyseisen alueen palveluihin palveluntarpeen mukaan. Kyse olisi käytännössä ollut korkeintaan joistakin tuhansista euroista. Ponsiesitys ei kuitenkaan saanut riittävää kannatusta äänestyksessä. 

Vasemmiston edustajat, aluehallituksen varapuheenjohtaja Jouni Sirén ja Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela kuitenkin kyseenalaistavat arviot toimipisteiden lakkauttamisesta tulevat säästölaskelmat summittaisina, sillä niissä ei ole huomioitu säästöjä, joita voitaisiin saada toimitilavuokrista pelkästään neuvottelemalla vuokrien tasosta kiinteistöjen vuokranantajien kanssa.

Sirén ja Hanhela perustelivat tekemäänsä ponsiesitystä sillä, että säästötavoitteen ylittävä osuus jäisi alueen palveluihin, eikä kuntavuokranantajille jäisi intressiä pyrkiä ylihinnoittelemaan Pirhalle vuokraamiaan toimitiloja.

– Kun tiedetään, että liikkuvien palveluiden alueilla väestö on iäkästä ja sairastavuus korkeaa, ja että puutteelliset lähipalvelut heikentävät palveluiden saavutettavuutta ja lisäävät terveyseroja, niin mielestäni toivomusponsi on aivan kohtuullinen jopa suhteessa Pirhan rahoitusvaikeuksiin, Milka Hanhela kommentoi pontta.

Sirén ja Hanhela myös peräänkuuluttivat päätöksenteon tueksi tarvittavan tiedon saamisen tärkeyttä. Erityisesti palveluita alikäyttävien asukasryhmien huomioiminen päätösvalmistelussa on heidän mukaansa tällä hetkellä heikolla tolalla. Molemmat kannattivat keskustan valtuustoryhmän tekemää pontta samasta aiheesta.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *