– Ainoa vaihtoehto on vaihtoehtojen hakeminen, Kapitalismin suuri illuusio -teoksen kirjoittaja, väitöskirjatutkija Samu Kuoppa toteaa Pirkanmaan vasemmiston ja KSL-opintokeskuksen järjestämässä yleisötilaisuudessa Vaihtoehdot kapitalismille.
Vaihtoehtona Kuoppa näkee ekologisen jälleenrakennuksen. Kasvusta on luovuttava ja hyvinvointia jaettava tasaisesti. Tällä hetkellä vihreää siirtymää varjostaa muun muassa akkujen tarvitsemien mineraalien puutteellisuus: vaikka fossiilisista polttoaineista luovuttaisiin, eivät siirtymän tarvitsemat mineraalit riitä turvaamaan saman mitta-asteikon kulutusta.
Kuoppa luonnehtii nykypäivän kapitalismia pikemmin tapana järjestää yhteiskuntia kuin pelkkänä talousjärjestelmänä. Ominaista kapitalismille on kuitenkin jatkuva resurssien käyttö ja voitontavoittelu, vaurauden kasautuminen ja eriarvoisuuden kasvu.
Kapitalismi romuttaa demokratiaa
Kuopan mukaan on illuusio, että kapitalismi ja demokratia kuuluisivat yhteen. Kuoppa korostaa, että yksityistäminen on lähtökohtaisesti epädemokraattista ja varallisuuden kasautuminen vaikuttaa vahvasti myös päätöksentekoon: vuoden 2019 eduskuntavaaleissa läpi päässeiden ehdokkaiden keskimääräinen vaalibudjetti oli 37 000 euroa, mikä viittaa siihen, että rahalla on merkitystä valtapaikoille pääsemisessä.
Lobbauksen vaikutukset osoittavat myös, miten paljon rahalla saa äänenpainoa päätöksenteossa. Fossiilisilla polttoaineilla voittonsa tekevät yhtiöt käyttävät peräti 50 miljoonaa euroa vuodessa lobbaukseen ja ilmastokokouksissa heillä on enemmän edustajia kuin muita.
Kuoppa huomauttaa, että esimerkiksi eläinten tehotuotantoa vastustetaan niin laajasti, että mikäli kansa saisi päättää, sitä tuskin Suomessa olisi. Eläinteollisuudella on kuitenkin paljon lobbausvaltaa, kuten esimerkiksi Maa ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK:lla ja metsäyhtiöillä.