
Viimeisten vuosien aikana liikennekeskustelu on pitkälti keskittynyt yksityisautoiluun ja polttoaineen hintaan, mutta esimerkiksi Tampereella joukkoliikenteen kehittämisessä on todellisia mahdollisuuksia myös asukasviihtyvyyden ja ympäristöystävällisyyden saralla. Huomio kannattaa kiinnittää useisiin keskeisiin osa-alueisiin, kuten keskeisen liikenneinfran parantamiseen, liikenteen sujuvuuden lisäämiseen ja ympäristöystävällisten vaihtoehtojen edistämiseen.
Tampereen raitiotieverkoston laajentaminen on yksi tärkeimmistä kehityshankkeista. Uudet reitit ja pysäkit parantavat yhteyksiä eri kaupunginosien välillä ja helpottavat myös esteetöntä liikkumista keskustan ja lähikuntien välillä. Bussiliikenteen tehostaminen ja aikataulujen parantaminen ovat tärkeitä tavoitteita varsinkin siellä, minne raitiotieverkosto ei vielä ulotu. Tämä voi sisältää esimerkiksi pikabussilinjojen lisäämistä ja reittimuutoksia, jotka parantavat saavutettavuutta. Asiakkaiden kuuleminen ja reittien tarvekartoitus ovat tässä hyviä työkaluja.
Tampereen joukkoliikenteen kehittämisessä kiinnitetään laajasti huomiota myös kestävään kehitykseen. Tämä voi tarkoittaa sähköbussien ja muiden vähäpäästöisten liikennevälineiden ja käyttövoimien käyttöönottoa, mikä pienentää myös kaupungin hiilijalanjälkeä ja nopeuttaa Tampereen hiilineutraaliustavoitteisiin pääsyä.
Joukkoliikenteen infran, kuten pysäkkien ja vaihtoasemien, parantaminen on osaltaan keskeistä. Tämän kokonaisuuden tulee sisältää myös esteettömyyden parantamista ja toimivien odotustilojen kehittämistä, kuten ratikan kohdalla on tehty. Älykkäät liikennejärjestelmät ja kattavat mobiilisovellukset voivat helpottaa matkustamista, aikataulujen seuraamista ja lippujen ostamista. Tämä osaltaan parantaa käyttäjäkokemusta ja kannustaa joukkoliikenteen käyttöön. Asukkailta ja käyttäjiltä saatava palaute on olennaista joukkoliikenteen kehittämisessä. Palautteen perusteella voidaan tehdä tarvittavia muutoksia ja parannuksia palveluihin.
Yhteistyö eri liikennemuotojen välillä, kuten pyöräilyn, kävelyn ja joukkoliikenne sekä liityntäpysäköinnin kautta myös kauempaa tulevien osalla yksityisautoilun kesken, on sujuvan liikkumisen kannalta olennaista. Integroitu liikennesuunnittelu auttaa luomaan toimivia siirtymiä eri liikennevälineiden välillä. Tampereen joukkoliikenteen kehittämisen tulee olla monipuolista ja asukaslähtöistä, ja sen tavoitteena on tehdä liikkumisesta kaupungissa entistä helpompaa, nopeampaa ja ympäristöystävällisempää
|||
Merja Kyllönen on vasemmistoliiton europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin liikenne – ja matkailuvaliokunnan (TRAN) jäsen.
Minna Minkkinen on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettuvaltuutettu (vas).
Täällä Amurissa katselen ikkunan alla olevaa Särkänniemen ratikkapysäkkiä, mutta pysäkin esteettömyys ei auta siinä, että pysäkille Amurin suunnasta liikuntavammaisten on vaikea ellei jopa mahdotonta päästä. Amurista johtaa lähelle pysäkkiä kaksi kevyen liikenteen väylää, joissa korkeuserojen vuoksi on jyrkkä mäki ja jotka sen vuoksi ovat etenkin talvella vaikeita kulkea, ja kolmannella väylällä on portaat ja ilmeisesti myös rollaattoria tai pyörätuolia käyttäviä varten rakennettu käyttökelvoton – jopa hengenvaarallinen – luiska. Esteetön ratikkaliikenne edellyttäisi kyllä esteetöntä pääsemistä ratikkapysäkille. Olen tehnyt asiasta kuntalaisaloitteen, mutta näistä aloitteista ei Tampereen kaupunki näytä olevan kiinnostunut. Myös vammaisneuvostoa olen tästä ongelmasta turhaan informoinut.