Artikkeli: Uutiset 2013–2018

19.11.2013 klo 08:45

Lisäämällä veroja palvelut olisi turvattu

Mikko Aaltonen Tampereen kaupunginvaltuusto 18.11.2013 Kuva: Minna Minkkinen
Esitettyä isompi veronkorotus olisi sopinut vasemmistoliiton valtuuustoryhmälle, totesi puheenjohtaja Mikko Aaltonen ryhmäpuheenvuorossa.

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuva: MINNA MINKKINEN

Vasemmistoliiton valtuustoryhmälle Tampereen ensi vuoden talousarvio oli vaikea pala. Valtuutettujen ja muiden luottamushenkilöiden yhteisissä kokouksissa talousarviota puitiin pitkään. Vasemmisto olisikin ollut valmis korottamaan veroja yhden prosenttiyksikön, jotta kaupunkilaisten palveluista ei olisi tarvinnut leikata. Eilen kaupunginvaltuustossa hyväksytty 0,75 prosenttiyksikön veronkorotus tarkoittaa 12 miljoonan euron säästötarvetta kaupungin itse tuottamiin palveluihin.

—Nyt käsiteltävä talousarvioesitys on vaikea asia vasemmistoliiton valtuustoryhmälle. Esitys sisältää monia ikäviä asioita ja riskejä. Se ei myöskään riittävällä tavalla turvaa tamperelaisten palveluita vuodelle 2014. Suuremmalla veronkorotuksella olisimme voineet turvata kaupunkilaisten palvelut varmemmin, totesi vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen.

Kaupungin työntekijöiden irtisanomisten ja lomautusten välttäminen oli vasemmistoliiton valtuustoryhmälle kynnyskysymys, sillä ne olisivat lopettaneet myös kaupungin työllistämistoiminnan ja lisänneet työttömyyttä. Henkilöstölinjaukset eivät kuitenkaan tarkoita luopumista byrokratian karsimisesta:

– Kaupungin organisaation byrokratiaan puuttuminen on taloudellisti vaikeana aikana tärkeää. Sellaiset toiminnot jotka eivät ole välttämättömiä on lopetettava, jotta raha ja henkilöstön työpanos saadaan oikeasti merkittäviin asioihin, totesi Aaltonen ryhmäpuheenvuorossaan.

– Taloudellisesti vaikeana aikana on tärkeää, että kaupunki pystyy huolehtimaan perusturvapalveluistaan. Kunnallisten palveluiden tarve kasvaa huonoina aikoina. Tamperelaisista 19 prosenttia eli yli 40 000 henkeä on pienituloisia. Pienituloisuus koskee myös 7000 lasta. Erittäin huolestuttavaa on, että tuloerot näyttävät olevan edelleen kasvussa. Keskeinen syy vähävaraisuuteen on yli 16 prosentin työttömyys. Talousarviossa kaupunki varautuu omalta osaltaan työllistämään aiempaa enemmän. Myös kaupungin investoinneilla on elvyttävä vaikutus aikana, jolloin yksityinen pääoma irtisanoo ja lomauttaa, kuvasi Sirkkaliisa Virtanen talouarvion linjauksia.

–Talousarvio sisältää kuitenkin hyviäkin asioita. Toimeentulotuessa huomioitavien asumiskustannuksien maksimivuokra tulee nousemaan vuoden vaihteessa. Merkittävä asia talousarviossa on myös se, että omaishoidontukeen ei ole puututtu. Talousarviota valmisteltaessa yhtenä mahdollisena säästökohteena oli omaishoidontuen laskeminen valtakunnallisen keskiarvon tasolle. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puolesta ilmoitin, että tällainen esitys on vasemmistoliiton valtuustoryhmälle mahdoton hyväksyä, totesi Aaltonen ryhmäpuheenvuorossa.

Myös Ulla-Leena Alppi korosti puheenvuorossaan työllisyyteen vaikuttamisen tärkeyttä. Hän vaati satsaamista etenkin nuorisotakuun toteuttamiseen. Hän arvioi, että nyt päätettävä veronkorotus estää sen, ettei palvelutasoa kohtuuttomasti heikennetä. Hän näki myös , että  palveluiden turvaamiseksi tarvittaneen lisätalousarvio.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei ollut aivan kaikissa äänestyksissä aivan yhtenäinen,  Anna Kontula äänesti Tampere-lisän poistamista vastaan.   Hänen mukaansa 1990-luvulta lähtien pikkulapsiperheiden Tampere-lisä on ollut suhdanneventtiili, jota kiristetään ja löysätään taloudellisten ja poliittisten suhdanteiden mukaan:

– Mielestäni on väärin, että talouden tasapainotus tapahtuu pikkulapsiperheiden toimeentulon kustannuksella, kun juuri tämän ryhmän pitäisi olla kunnan erityissuojeluksessa. Lakkautus kuvaa ikävästi yleisempää mediakeskustelua laiskoista kotiäideistä, jotka slurppailevat muiden verorahoilla eivätkä mene töihin. Tämä puhe voi perustua vain täydelliseen tietämättömyyteen pienten lasten hoivan vaativuudesta ja myös kansantaloudellisesta arvosta, perusteli  Kontula.

Minna Minkkinen kritisoi talousarviota liikunnan merkityksen unohtamisesta. Hän ennusti, että liikkumattomuus ajaa koko kaupungin konkurssiin. Liikkumattomuus lisää sairauksia, kuten kakkostyypin diabetestä ja lonkkamurtumia. Minkkinen vaati liikunnan ottamista mukaan kaupungin kaikkeen toimintaan:

– Me Tampereella maksamme liikkumattomuuden aiheuttamaa laskua. Meidän on otettava tämä asia tosissamme ja tehtävä ratkaisuja kaikissa hallintokunnissa kaikille kuntalaisille. Ei auta, että satsaamme vähän silloin sun tällöin tiettyihin ryhmiin, vaan liikkumattomuus voidaan ratkaista vain, jos toimenpiteet kohdistuvat kaikkiin kaikilla hallinnonaloilla.  Meillä ei ole varaa näihin miljardiluokan laskuihin, joita liikkumattomuus aiheuttaa.

Lisää aiheesta:

Mikko Aaltosen ryhmäpuheenvuoron  on luettavissa kokonaan  Aaltosen blogissa.
Minna Minkkisen puheenvuoro on luetttavissa Minkkisen blogissa

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *