Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

18.11.2013 klo 13:26

Perustulo, kyllä vai ei?

PIRKKO SEPPI:

– Perustulon sijaan pitää luoda kattava perusturva ja palkat on nostettava tasolle, jolla voi elää, sanoo Mikko Kuoppa.  – Jos perustulo toteutettaisiin, se merkitsisi sitä, että bruttoveroaste olisi nostettava 54 prosenttiin. Tämähän on mahdotonta. Ihmisten toimeentulo on turvatta syyperusteisella sosiaaliturvalla ja työstä saatavalla kunnon palkalla.

– Kukaan ei vaivautuisi enää tekemään tylsiä paskaduuneja, jos perustulo takaisi elannon  ilmankin. Kuitenkin esimerkiksi kunnissa on paljon raskaita ja ikäviäkin töitä, hoiva- ja huoltotöitä, jotka on välttämättä tehtävä.

– Jos perustuloon taas liitettäisiin työvelvoite, niin eihän kysymyksessä enää olisi perustulo. Oikea ratkaisu on työstä saatava asianmukainen palkka, joka myös sitouttaisi työhön. Työ on ihmisille muutenkin tärkeää, Kuoppa muistuttaa. – Hyvä työyhteisö  antaa ihmisille tärkeitä  sosiaalisia kontakteja.

– Jos perustulo toteutettaisiin, osa-työkykyisten asema heikentyisi entisestään. Heitä ei enää kukaan ottaisi töihin, mutta nyt kaavailtu perustulo ei kuitenkaan kattaisi  elinkustannuksia. Sen nostaminen elämiseen riittävälle tasolle vaatisi täysin kohtuutonta verotuksen kiristämistä.

Anna Kontula uskoo perustuloon 

Anna Kontula ei pidä perustulon toteuttamista mahdottomana, vaan välttämättömänä jossain muodossa jollakin aikataululla.

– Yhteiskunnan nykyiset rakenteet on luotu sen oletuksen varaan, että ihmisillä on vakituinen kokoaikainen työsuhde. Oletus ei kuitenkaan enää vastaa todellisuutta, jossa suuri osa ihmisistä elää vaihtuvien pätkätöiden  ja tilkkutäkki-sosiaaliturvan varassa.

– Jos perustulo toteutettaisiin, palkat nousisivat. Perustulo olisi tavallaan lakkoase. Paskaduuneja eli töitä, joissa on huonot ehdot ja hyvin alhainen palkkataso,  ei kenenkään tarvitsisi enää ottaa vastaan.

– Nykyään kolmasosa vauraudesta syntyy  epävirallisesta, palkattomasta työstä. Perustulo olisi korvaus myös tästä työstä, hoivasta, huollosta, järjestötyöstä ja monesta muusta välttämättömästä toiminnasta.

– Erityyppisiä perustulomalleja on maailmalla kokeiltu. Ei kuitenkaan Suomessa, koska perustuslakivalokunta ei salli kokeilua kunnissa.

– Jos aiotaan pitää hyvinvointivaltion idea, niin on valittava toimeentulon epävarmuutta vähentävä  perustulo. Vaihtoehtona on yhteiskunta, jossa vain vahvat pärjäävät.

Anna Kontula muistuttaa, että vaikka vihreä näkökulma on nykyään otettava huomioon, se ei ole ainakaan hänen marxilaista punaisuuttaan vähentänyt.

Kati Peltolalle perustulo on tuttu juttu

Ex-kansanedustaja Kati Peltola on jo kymmenet vuodet puhunut perustulon puolesta. Hän ajoi aikanaan kansalaistyöksi  nimettyä hanketta, jossa kaikille ihmisille olisi pitänyt  taata ainakin osa-aikainen normaalipalkkainen työ.  Kuntien yhdessä ay-liikkeen kanssa olisi  pitänyt järjestää töitä niille ihmisille, jotka eivät vapailla markkinoilla työllistyisi.

– Nykyisen kaavailun mukainen perustulo olisi entistä selkeämpi malli  ja purkaisi sosiaaliturvan byrokraattisia kiemuroita.

Kati Peltola uskoo, että perustulo jossain muodossa toteutuu vielä. Hän ei myöskään näe asiaa puoluetta jakavana kysymyksenä, ja aiheesta käyty keskustelukin on ollut Peltolan mielestä aika sovinnollista.  – Ihmiset on vaan saatava yli puoluerajojen innostumaan asiasta.

 

Kommentteja: 2

  1. Olipas objektiivinen pläjäys. Mihinköhän ja kenenköhän perustulomalliin tässä viitataan? Vastustajien argumentit ovat ainakin kuin kokoomuksen puolueohjelmasta. Mutulla on hyvä mennä.

  2. Perustulo vierasajatus, aikanaan Ähtäriin perustettiin Työttömien yhdistys se oli minulle vieras ajatus, olin mukana SAK:n Paikallisjärjestön puolesta. Näen perustulon sellaisena että sillä aletaan keinottelemaan ja palkkoja polkemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *