Artikkeli: Uutiset 2013–2018

28.11.2013 klo 15:22

Pilataanko Tammelan pallokenttä?

Pertto Ikävalko kysyy, miksi kaupunki itse ei kehitä pallokenttää vaan antaa vallan gryndereille.
Pertti Ikävalko kysyy, miksi kaupunki itse ei kehitä pallokenttää vaan antaa vallan gryndereille.

Teksti ja kuvat: JUSSI NAUKKARINEN

Tampereen kaupungin suunnitelmat Tammelan pallokentän eli paltsun kehittämiseksi moderniksi jalkapallostadioniksi ovat edenneet suunnittelukilpailuvaiheeseen niin sanotun hybridimallin pohjalta. Huoli paltsun tulevaisuudesta puhuttaa monia kaupunkilaisia: onko kaupunki jättämässä Paltsun kehittämisen rakennuttajien vastuulle?

Kaupungin tavoitteena on kattaa pallokentän kehittämiskustannukset pääosin kaavoitettavan rakennusoikeuden myynnillä rakennuttajille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Tammelaan ollaan rakentamassa stadion, johon yhdistyy ympärivuotisessa käytössä olevan jalkapallokentän lisäksi asuin-, liike- ja toimistotilaa. Hankkeen eteneminen näyttääkin olevan sidoksissa etenkin rakennettavien asuinneliöiden määrään.

Pallokentän suunnittelukilpailun on määrä päättyä elokuussa 2014, jonka jälkeen kaupunki käynnistää asemakaavaprosessin. Rakentamaan päästäneen aikaisintaan vuonna 2015.

Kuka omistaa tontin tulevaisuudessa?

Tampereen tammelalaisten puheenjohtaja ja jalkapallomies Pertti Ikävalko pitää Paltsun kehittämistä ja sen saattamista sille kuuluvaan arvoonsa tärkeänä. Paltsu on olennainen osa Tammelan kaupunkikuvaa ja suomalaista jalkapallohistoriaa.

Ikävalko ihmettelee kuitenkin kaupungin haluttomuutta satsata itse Paltsun kehittämiseen ja sen jättämistä gryndereiden tehtäväksi. Ikävalko on huolissaan erityisesti siitä, ollaanko pallokentän aluetta rakentamassa liian täyteen.

– Liike- ja toimistotilat sopivat hyvin stadionin yhteyteen. Asuintilat sen sijaan eivät kuulu jalkapallostadionin luonteeseen. Massiivisten asuinrakennusten ymppääminen väkisin stadionin yhteyteen vaikuttaa hölmöläisten hommalta. Kuuden tuuman jööti ei mahdu kahden tuuman putkeen, Ikävalko toteaa.

Ikävalkoa mietityttää myös se, jääkö pallokentän tontti kaupungin omistukseen vai ollaanko se myymässä rakennuttajille. Jos kaupunki myy tontin, uhkakuvana on, että tontin käyttötarkoitus myöhemmin muuttuu ja se rakennetaankin täyteen asuntoja. Viime viikolla Sampolassa järjestetyssä yleisötilaisuudessa apulaispormestari Pekka Salmi ei osannut vielä antaa selvää vastausta tontin tuleviin omistussuhteisiin. Säilyykö tontti kaupungin omistuksessa vai myydäänkö se, ratkaistaan Salmen mukaan myöhemmin.

Ikävalko vaatiikin kaupungilta aktiivisempaa roolia pallokentän kehittämisessä ja myös muiden rahoitusratkaisujen tutkimista. Tammelan pallokentän kehittäminen voisi olla pilottihanke, jolla saattaisi olla mahdollisuuksia saada esimerkiksi EU-rahaa.

Tammelan pallokentästä lisää Vasemmalla Kaistalla:
Tammelan pallokentän tulevaisuus puhutti

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *