Artikkeli: Uutiset 2013–2018

16.11.2013 klo 08:21

TAMKin kuvataiteen lakkautus lyhytnäköistä

Baarissa Paavon kanssa, asiaa puhuttiin.
Baarissa Paavon kanssa, asiaa puhuttiin.

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: PENTTI HÄNNINEN

Arhinmäki:
Urheilupomoilla törkeän suuret palkat

Ensi vuodesta lähtien valtionapua ei saa käyttää urheilujärjestöjen johtajien törkeän suuriin palkkoihin. Valtion urheilujärjestöille myöntämää avustusta saa käyttää enintään 70 000 euroa vuodessa yhden henkilön palkkakuluihin. Jos lajiliitot haluavat maksaa isompia palkkoja, sen ne saavat tehdä omasta pussistaan, totesi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki yleisötilaisuudessa Tampereella.

Pienipalkkaisen tulot eivät riitä omaan asuntoon ja keskustan vuokrat ovat hirvittävän korkeita. Meidät duunarit työnnetään ihan perukoille. Mitä asiaa voisi muuttaa, kysyi Siru Friman.

Paavo Arhinmäki oli kysyjän kanssa samaa mieltä: asumisen hinta on karannut käsistä. Kohtuulliset asumiskulut olisivat tuloista neljännes, nyt monilla menee tuloista puolet asumiseen. Rakennusliikkeet rakentavat kalliita omistusasuntoja. Kaavoituspolitiikalla pitäisi pakottaa rakentamaan myös kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Myös valtio voi vaikuttaa asumisen hintaan lainoittamalla  vuokra-asuntojen rakentamista. Kaavoituksella pitäisi myös varmistaa asumisen monimuotoisuus. Omistus-, vuokra- ja asumisoikeusasuntoja pitää rakentaa samalle alueelle.

Tampereen ammattikorkeakoulun, TAMKin, toisen vuoden opiskelijaa Ilai Lehtoa huoletti kuvataiteen opetuksen tulevaisuus. Kuvataiteen opetus päättynee Tampereella, sillä TAMK ei ole hakenut sille jatkolupaa. Lehdolle lopettamispäätös merkitsee, ettei hän pysty suorittamaan opintojaan loppuun Tampereella.

Arhinmäki pitää kuvataiteen opettamisen lakkauttamispäätöstä erittäin lyhytnäköisenä. Kukaan ei halua asua kaupungissa, jossa ei ole kulttuuria. Taide lisää ihmisten hyvinvointia. Päätöstä ei voi perustella edes taloudella, sillä luovat alat kasvavat ja työllistävät. Muun muassa peliyhtiöissä tarvitaan taiteilijoita. Kuvataiteen opetuksen lakkauttaminen vaikuttaisi myös taidemuseoiden toimintaan ja sitä  kautta kaupungin talouteen.

Marraskuun poliittiseen kuumaan perunaan, vasemmistoliiton paikkaan hallituksessa Arhinmäki tarttui rivakasti: ”Me emme ole hallituksessa sen takia, että on kiva istua audin takapenkillä  vaan koska haluamme viedä ihmisten asioita eteenpäin, kaventaa edelleen tuloeroja ja parantaa perusturvaa.”

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto käsittelee hallitukseen osallistumista ensi viikonloppuna pidettävässä kokouksessaan. Keskustelu hallituksessaolon puolesta ja vastaan käy vilkkaana. Monet puoluevaltuuston jäsenet ovat vielä miettivällä kannalla, sillä ennen päätöstä pitää tietää, mitä kuntien rakennepaketti pitää sisällään. Arhinmäki muistutti, että kuntien tehtävien karsiminen voi tarkoittaa myös sitä, että toimeentulotuen ja omaishoidon tuen maksaminen siirtyy kunnilta Kelalle. Sekä toimeentulotuen että omaishoidon siirtäminen Kelalle on ollut vasemmistoliiton tavoitteena pitkään. Siirto lisäisi kansalaisten yhdenvertaisuutta ja parantaisi pienituloisten ja omaishoitajien asemaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *