Artikkeli: Uutiset 2013–2018

11.11.2013 klo 20:33

8588 vaatii tavara-aseman säilyttämistä

Tavara-asema on monipuolinen rautatie- ja kulttuurikasvien keskittymä.
Tavara-asema on monipuolinen rautatie- ja kulttuurikasvien keskittymä.

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: TEPPO MOILANEN

– Yksilö, kansa tai kaupunki, joka tarkoituksella pyyhkii pois oman historiansa, halveksii menneitä sukupolvia ja jättää tulevat heitteille. Kiinnostus historian fyysisiä jälkiä ja pimeitä puolia kohtaan ei ole perusteetonta: se kertoo myös halusta oppia ymmärtämään ihmissielun vähemmän kauniita puolia. Tämän vuoksi tavara-asema on säilytettävä alkuperäisellä paikallaan rautatien yhteydessä, perusteli kuvataiteilija, Pro tavara-asema -liikkeen aktiivi Raini Merri Vallinharju tavara-aseman säilyttämistä Tampereen kaupunginvaltuustolle maanantai-iltana.

Verkossa adressin allekirjoitti parisen tuhatta, toreilla ja turuilla yli  kuusituhatta
Verkossa adressin allekirjoitti parisen tuhatta, toreilla ja turuilla yli kuusituhatta

Yli 8000 ihmisen allekirjoitus ja monien kulttuurivaikuttajien kannanotot näyttävät vaikuttaneen. Nyt näyttää siltä, että Tampereen vanha tavara-asema säilynee.  Suunnitelmia ratapihakadun linjauksesta ja rakennusten tulevaisuudesta mietitään uudelleen. Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Pekka Salmi esitti tavara-asema-adressin luovutustilaisuudessa, että asema siirrettäisiin rautatieläisten talon, Morkun, paikalle.  Morkku purettaisiin, mutta rautatieläisten vanhat asunnot säilyisivät.

Pro tavara-asema -liikkeen piirissä tavara-aseman siirto ei saa varauksetonta kannatusta. Ratapihakadun linjaus tavara-aseman ja Morkun välistä pitäisi selvittää kunnolla. Linjaus olisi mahdollinen, jos Vellamonkadulta olisi vain kevyen liikenteen yhteys Ratapihankadulle.

Katso lisää kuvia

 

Lue lisää tavara-asema-blogista.

 

Kommentteja: 2

  1. Kulttuurihistoriallisesti tärkeimmät rakennukset tuolla alueella ovat peltimakasiinit, jotka jo purettiin, sekä Morkku. Työväenliikkeen historiaan liittyvien puurakennusten säilyttäminen on erityisen vaikeaa. Eikä sellaisia Tampereella montaa olekaan jäljellä. Jos Morkku ja Sorin talo hävitetään, niin viimeisiä viedään, ainakin keskikaupungilta. Arvokasta rakennusperintöä edustava tavara-asema pitää toki säilyttää, mutta ei Morkun kustannuksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *