Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

9.11.2013 klo 07:14

Vahtikoiran yt:t

SINIKKA TORKKOLA

Pirkanmaan vasemmistolaiset ovat vuosia harmitelleet paikallisen journalismin nuivaa suhtautumista vasemmiston politiikkaan ja tekemisiin. Valtamediaa eivät kiinnosta punavihreät vaihtoehdot eivätkä aloitteet. Edes tuhansien ihmisten vappukulkueet eivät ponnista  uutiskynnyksen yli.

Vallan vahtiminen, neljäs valtiovaltius on journalismin itse itselleen antama tehtävä. Tuon tehtävän mukaan journalismi toimii kansalaisten puolesta, seuraa vallanpitäjiä ja kertoo heidän puuhistaan. Tässä vahtikoira-ajattelussa on kuitenkin yksi outo puoli, nimittäin vahtikoiran isäntää tai emäntää ei yleensä kerrota eikä luonnetta pohdita. Millainen on se kansalainen, joka vahtikoiraa taluttaa? Ainakin Pirkanmaalla tuo kansalainen, jonka puolesta vallan vahtikoira päätöksentekoa seuraa,  on aika kaukana punavihreistä arvoista.

Itseriittoinen journalismi ei tahdo tunnistaa omaa historiallisuuttaan. Median uusista muodoista huolimatta neljänteen valtiovaltaan uskotaan edelleen. Esimerkiksi Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen nimesi radiohaastattelussa kiinalaiset sosiaalisen median aktivistit neljänneksi valtiomahdiksi. Tämä nimeäminen kuitenkin ontuu. Sosiaalinen media toimii toisin kuin neljäs valtiomahti. Sen omistajia, tekijöitä ja johtajia on vaikea nimetä eikä sen kanssa voi sopia hyvästä journalistisesta tavasta. Sosiaalinen media aktivisteineen murentaa neljättä valtiovaltaa ja synnyttää uutta, viidettä valtiovaltaa. Tulevaisuus näyttää, pärjääkö vallan vahtikoira tehtävissään vai onko aika aloittaa tuotannollisista syistä yt-neuvottelut.

Pirkanmaan vasemmiston verkkolehti Vasen Kaista syntyy neljännen ja viidennen valtiovallan taitteeseen. Esimerkiksi ymmärrys hyvästä journalistisesta tavasta kiinnittää lehden journalismin perinteisiin.  Lehden tekemisen tavat, vapaaehtoiset toimittajat ja kuvaajat rakentavat kuitenkin uudenlaista viestinnän ja politiikan tekemisen tapaa. Lehti asettuneekin jonnekin neljännen ja viidennen valtiovallan väliin. Paikan tarkka sijainti ei ole kovin olennaista. Olennaisinta on, että Vasenta Kaistaa pääsee ajamaan koko Pirkanmaan vasemmisto ja kaikki, joille oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentaminen on tärkeä arvo. Tervetuloa baanalle.

Kirjoittaja on Vasemman Kaistan päätoimittaja

Lue lisää aiheesta Vasemmalta Kaistalta:

Tervetuloa baanalle

 

Kommentteja: 1

  1. Joskus mediaa on sanottu ”vallan vahtikoiraksi”, mutta aikapäiviä se on kesyyntynyt vallan sylikoiraksi. Aivan uskomatonta on meidän paikallisen (Aamulehden paikallislehti) lehden uutisointi paikallisesti tärkeistä kunnallisasioista. Toimittajana hämmästelen lehden uutiskynnyksiä!

    Vasen Kaista – julkaisun tapaisia omia tietokanavia tarvitaan entistä kipeämmin. Menestystä VK:lle!

    Arja Paakkanen
    Jämsän vasemmiston valtuustoryhmän pj

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *