Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

17.11.2013 klo 10:57

Ystävyyssuhteiden katkaisu ei ole ratkaisu

AIMO MINKKINEN:

Tampereen vihreiden valtuustoryhmä esittää valtuustoaloitteessaan ystävyyskaupunkisuhteen jäädyttämistä venäläisen Nizhni Novgorodin kanssa. Valtuustoaloitteen mukaan ystävyyskaupunkisuhteen jäädyttäminen olisi yksi tapa kiinnittää huomiota ihmisoikeustilanteen heikkenemiseen Venäjällä ja ilmaista täten huoli venäläisille kumppaneille.

Samalla viitataan myös ystävyyskaupunkisuhteeseen sekä unkarilaisen Miskolcin että kiinalaisen Guangzhoun kanssa. Kiinan ihmisoikeustilanne ei Vihreän valtuustoryhmän mukaan ole mairitteleva ja Unkarissakin tilanne on heikentynyt.

Kaupungin, kaupunkilaisten ja kansalaistason suhteiden katkaisu ei vaikuta millään tavalla maan lainsäädäntöön. Venäjällä itsessään on poliittisia ja yhteiskunnallisia voimia, jotka pyrkivät eristämään venäläisten kansalaisjärjestöjen kanssakäymisen läntisten yhteistyökumppanien kanssa. Yltiöisänmaalliset, ”patrioottiset” tahot juuri pyrkivätkin länsisuhteiden katkaisemiseen. Näitä tahoja tämä valtuustoaloite palvelee tahattomasti.

Valtuustoaloitteessa peräänkuulutetaan myös sen miettimistä, miten ihmisoikeuksien ja demokratian edistäminen voidaan paremmin ottaa osaksi ystävyyskaupunkitoimintaa. Tämä on kannatettava ajatus. Se voisi tapahtua esimerkiksi niin, että kansalaisjärjestöjen osallistumista tähän toimintaan tuetaan.

Kokoomuspuolue voi olla aktiivinen näissä asioissa veljespuolueensa Putinin Yhtenäisen Venäjän suuntaan. Tampereella voidaan järjestää suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi, jonne kutsutaan venäläisten kansalaisjärjestöjen edustajia partnerineuvotteluihin.

Boikotit, ennakkosensuurit tai sananvapauden rajoitukset eivät ole niitä keinoja, joilla kansalaisten demokraattisia oikeuksia saataisiin paremmaksi. Jo keväällä 2013 Tampere sai Venäjällä kielteistä huomiota, kun sikäläiset tiedotusvälineet ihmettelivät kaupunkimme kiellettyä tunnetun pietarilaisen historioitsijan esiintymisen Tampereen kaupungin tiloissa. Tällaista ennakkosensuuria ei suomalaisilta osattu odottaa. Sen ei katsottu edistävän sananvapauden asiaa. Venäjän ulkoministeriö paheksui lausunnossaan Tampereen menettelyä.

Kontakteista kieltäytyminen ja keskusteluyhteyksien katkaisu ei  ratkaise Venäjän demokratian ongelmia, ei kohenna Venäjän ihmisoikeustilannetta eikä paranna suomalais-venäläisiä suhteita. On päinvastoin syytä tehostaa yhteyksien ylläpitoa Venäjän suuntaan ja venäläisiin myös ystävyyskaupunkien kesken. Se on hyödyllistä molemmille osapuolille.

Kirjoittaja on Lenin-museon johtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *