Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

6.12.2013 klo 05:51

Legioonateatteri työläisen arjen ytimessä

Kapitalisti (Petteri Palonen), Ansa (Emilia Tuomioja) ja Pekka Puupää (Mika Tikka)  näyttävät pätkätyöläisen rujon kauniin arjen.
Kapitalisti (Petteri Palonen), Ansa (Emilia Tuomioja) ja Pekka Puupää (Mika Tikka) näyttävät pätkätyöläisen rujon kauniin arjen.

Teksti: JAANA MÄKINEN, kuvat: RIIKKA KORPELA

Maailma muuttuu, Eskoseni.. vai onko muuttunut sittenkään. Ainakin jotain muuttumatonta  löytyy Legioonateatterin näytelmässä Pekka ja pätkätyö pääoman vankeina.  Se on  kapitalismi.

Legioonateatterin uusin näytelmä tuo eteemme aikajanaa kuudenkymmenen vuoden ajalta. Miten maailma  ja työelämä on muuttunut ja miten sen kokevat Pekka ja muut viisikymmenluvulta tähän päivään  liukuneet. Nyt ei kannata enää ruikuttaa, kuinka huonosti meillä menee, vaan kannattaa käydä  katsomassa tuo mukaansa tempaava näytelmä. Onhan kapitalisti yrittänyt työntää heppoiset  kouransa työteliään ja kekseliään työläisen tajuntaan ja taskuun ennenkin, vaan kumpi viekään  lopulta voiton.  Jos näytelmään on uskominen, ja miksemme uskoisi, on voittaja lopulta tuo oman  itsensä löytänyt työläinen.Siirrä roskakoriin

Näytelmä tuo eteemme  esimerkkejä eri vuosikymmeniltä,  rakkautta  unohtamatta, tosin oma syntymävuosikymmeneni,  kuusikymmentäluku sivuutettiin. Silloin  taisi olla silloin  seesteisempää aikaa eli kaikki oli ihan ”kivasti”:  SAK on voimissaan, tehtaita syntyy, etenee tarina – mutta miten liittyy ”Rocky” työläisen elämään? Menkäähän itse ottamaan siitä selvää.

Alun kymmenminuuttisen odottelun jälkeen alkaa työläisen tarina todellakin elää. Legioonateatterin  tämän vuoden työpajalaiset laittoivat itsensä täysillä peliin. Laulut raikuivat taidokkaasti eikä turhia  seisoskeltu. Tarina eteni sujuvasti vuosikymmeneltä toiselle sen kummemmin selittelemättä. Ja  bändikin soitti erittäin hyvin, osa näyttelijöistäkin vuorotteli muun muassa läski-bassossa.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Timo Seppälän kynänjälkeä kannattaa seurata, sillä ainakin tämä näytelmä  kutkutti mukavasti nauruhermoja. Ja vielä vinkkinä 17 – 35 vuotiaille,  jos mielitte teatterin maailmaan, kurkatkaapa Legioona-teatterin sivulle, alkuvuoden työpajaan on haku päällä.

Lisää aiheesta ja työpajahausta Legioonateatterin sivuilta.

Lisää pätkätyötä ja teatteria Vasemmalla Kaistalla:
Reaalikapitalismi tuli teatteriin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *