Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

10.12.2013 klo 17:07

Tehtävä mahdoton

Minna Minkkinen 2013 kuva Pasi TiitolaMINNA MINKKINEN

Viime viikolla kuntaliiton valtuuston kokouksessa lounastin tervolalaisen valtuutetun kanssa joka kertoi, että hänellä on meneillään kymmenes kausi valtuustossa. Hänen totesi, että minä tulin mukaan kuntapolitiikkaan kun hyvinvointivaltiota alettiin kehittämään, sinä tulet mukaan aikana, jolloin tätä puretaan. Tässä lausahduksessa on totuus. Tuntuu, että ainoa asia mistä voidaan päättää ja kehittää on kurjistaminen ja niukkuuden jakaminen. Sekö tässä hommassa menestyy joka parhaiten säästää tai on populistein?

Kuntapolitiikka ei todellakaan ole ruusunlehdillä tanssahtelua hyvän musiikin tahdissa. Se on pitkiä esityslistojaja kokoaikaista mahdottoman edessä olemista. Työssäkäyvän on vaikea ottaa perinpohjaisesti selvää jokaisesta päätettävänä olevasta asiasta. On valikoitava listalta ne mihin keskittyy. Onneksi valtuustoryhmässä joku toinen keskittyy toiseen asiaan. On mahdotonta olla koko ajan kärryillä kaikista asioista mitä kaupungissa tapahtuu. Voimattomuus, ajan riittämättömyys ja oman kapasiteetin rajallisuus ovat itselleni aiheuttanut turhautumista ja vitutusta pitkin vuotta.

Kuntapolitiikassa parasta on, että pääsee vaikuttamaan Tampereen asioihin. Päätökset näkee arjessa ja asioihin on helppo tarttua. Päätettävät asiat ovat lähellä ja jos haluaa päätöksenteon tueksi muutakin kun virkamiespaperia on helppo marssia paikanpäälle ja katsastaa tilanne. Ideaali tilanteessa kuntapolitiikkaa saisi tehdä päätyönään. Hommia piisaisi varmasti kahdeksaksi tunniksi päivässä. Liiaksi joutuu nyt turvautumaan muiden tekemiin taustapapereihin ja hommaa ei pysty tekemään läheskään niin hyvin kuin haluaisin.

Ensimmäinen vuosi Tampereen kaupunginvaltuustossa alkaa olemaan takanapäin. Vuosi on ollut täynnä uutta opeteltavaa, uusia ihmisiä ja uudenlaista arkea. Kokouksissa ja seminaareissa on saanut istua pakarat kipeäksi asti. Enkä voi missään tapauksessa sanoa saaneeni vielä mitään ihmeitä aikaan tässä kaupungissa. Valtuustoryhmämme tarvitsee teitä kaikki jotta pystymme tekemään elämänmakuista politiikkaa myös ensi vuonna.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Tampereella.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *