Artikkeli: Kaistapää 2013–2018

16.12.2013 klo 15:06

Onneksi olkoon, Pirkkala!

Kaistanpaa, kuva Heinari 2013Pirkkalan pormestari Helena Rissanen (sd) yllätettiin iloisilla uutisilla. Noste-lehden (5/2013) toimittaja kertoi hänelle Pirkkalan onnistuneen siinä, missä Helsinkikin on epäonnistunut. Asunnottomien määrä kunnassa oli laskenut puoleen vuosina 2011–2012.

Miten Pirkkala sen teki? ”En osaa sitä sanoa”, pormestari sanoi ensin mutta löysi sitten selityksen: ”Meillä on rakennettu paljon vuokra-asuntoja ja erilaisia asumismuotoja.”

Vasen Kaista onnittelee Pirkkalaa hienosta tuloksesta. Samalla kuitenkin pormestarin vastaus herättää kysymyksiä. Mistä vuokra-asunnoista pormestari puhuu?

Pirkkalan kunnalla ei ole yhtään vuokra-asuntoa. Kunta myi pois vuokra-asuntonsa 2008, koska ne eivät kuulu kunnan ”ydintoimintoihin”. Sen jälkeen vuokra-asuntojen osuus kunnan asuntokannasta on pienentynyt.

Muuttoliike kasvattaa Tampereen seudun väkilukua kohisten, ja Pirkkala on saanut kasvusta osansa. Ihmiset tarvitsevat asuntoja, eikä kaikilla ole varaa omistusasuntoihin tai kalliisiin vuokriin. Pirkkala ei kuitenkaan kaikkia tulijoita kaipaa. Asuntosihteeri Juha Sipilä puki kunnan kannan sanoiksi: ”Pirkkalassa valmistuva vuokratalo aiheuttaa hakijaryntäyksen muista kunnista eikä siten oleellisesti kaunista Pirkkalan hakijatilastoja” (vastaus vasemmistoliiton valtuustoaloitteeseen 10.9.2012).

Pirkkalan vasemmistoliitto ehdotti viimeksi huhtikuussa 2013, että Pirkkalan kunta rakentaisi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja  eli virastosuomeksi harjoittaisi sosiaalista asuntotuotantoa. Kunnanvaltuuston vastaus oli edelleen ei.

”En osaa sanoa” on rehellinen vastaus. Voihan olla, että Pirkkalan asunnottomat ovat löytäneet asunnon naapurikunnan puolelta.

Pirkkalassa oli vuonna 2012 viisi asunnotonta. Vuotta aikaisemmin heitä oli kymmenen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *