Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

15.12.2013 klo 09:53

Media, demokratia ja kiusalliset tavikset

SINIKKA TORKKOLA

Itsenäisyyspäivän mielenosoituksen ja mellakan jälkeisessä mediakohussa toimittajat ja poliitikot ovat toinen toisensa jälkeen vannoneet: kyllä kansalaiset saavat äänensä kuuluviin. Poliittinen vaikuttaminen on mahdollista, siitä vaan mukaan politiikkaan ja vaikuttamaa. Suomalaisessa demokratiassa ja sitä vahtivassa mediassa moniäänisyys kukoistaa, kaikilla on tilaa tulla kuulluksi. Näinköhän?

Jos suomalainen demokratia voisi niin hyvin kuin väitetään, niin miksi yhä harvemmat kansalaiset vaivautuvat äänestämään. Voivatko poliittiset päättäjät kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopran (A-studio 12.12.2013) tapaan väittää kansalaisten mielipiteiden vaikuttavan, kun yhä useampi on tullut päinvastaiseen johtopäätökseen. Kuntavaaleissa on alueita, joissa alle puolet asukkaista äänestää. Äänestäminen ei ole tapa vaikuttaa asioiden kulkuun. Päätöksiä tehdessä ei kuunnella kansalaisten mielipidettä. Tästä lähes jokaisella on omakohtaista kokemusta. Suurin osa tamperelaisista vastusti Rantaväylä tunnelin rakentamista, silti valtuuston enemmistö päätti tunnelin rakentaa. Valta osa kansalaisista olisi valmis maksamaan enemmän veroja, jotta peruspalvelut, terveydenhoito ja koulut kunnissa toimisivat paremmin, silti veroja ei nosteta riittävästi.

Vaikka joidenkin toimittajien mielestä, kuten Helsingin Sanomien Saska Saarikosken (Pressiklubi 13.12.2013), niin sanottuja taviksia on mediassa jopa riesaksi asti, niin tutkimukset ja kokemukset kertovat toista. Journalismintutkimuksen toistuva tutkimustulos on, että kansalaiset eivät pääse ääneen mediassa samalla tavoin kuin eliitti. On totta, että yhä useammin lehden juttua täydentää kansalaisen naama ja tokaisu, mutta poliittisessa journalismissa kansalaisilla on edelleen sivustaseuraajan tai jopa narrin rooli.

Poliittiseen vaikuttamiseen pyrkivien kansalaisten kokemukset mediasta eivät vakuuta kansalaisten mahdollisuuksista saada äänensä kuuluviin mediajulkisuudessa. Vallan vahtikoiranaan itseään pitävä journalismi jakaa kansalaiset kahtia, viattomiin kansalaisiin ja mätkittäviin poliitikkoihin. Merkittävä osa poliittiseen vaikuttamiseen pyrkivistä kansalaisista ei mahdu tähän luokitteluun. Yhden asian –liikkeissä, ammattiliitoissa, kunnallispolitiikassa ja jopa puolueissa vaikuttavat kansalaiset ovat nykyjournalismille pulmallisia. Politiikan raskassarjalaisia he eivät ole, mutta kansalaisinakaan heitä ei voi oikein pitää. Parempi on siis pitää heidät poissa palstoilta ja eetteristä, niin ei sotkeudu journalismin järjestys.

Kirjoittaja on Vasemman Kaistan päätoimittaja.

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla:
Vahtikoiran yt:t

 

 

Kommentteja: 1

 1. Media tavikset……………

  Teesi1: kansalainen voi väittää ja sanoa. Samaa kuin sinäkin.

  Teesi2: Saska pressikupissa oli ihan viksu.

  Teesi3: Yhden asian liike on aina perseestä

  Teesi4: Unohda feminismi

  Teesi5: Keskity Euroopan unioniin. Se ratkaisee EU vaalin Puolesta vai vastaan Krimin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *