Artikkeli: Uutiset 2013–2018

22.1.2014 klo 07:28

Aloite: kirjastojen varausmaksuista pitäisi luopua

Metso kirjaston sisätilat tammikuu 2014 kuva Pentti Hänninen
Kassan hoitamisen sijaan kirjastovirkailijat voisivat tehdä kirjaston toimintaa enemmän hyödyttäviä tehtäviä, perustellaan aloitteessa varausmaksuista luopumista.

Teksti: VASEN KAISTA, kuvat: PENTTI HÄNNINEN

Valtuutettu Anna Kontula esittää aloitteessaan, että Tampereen kaupunginkirjastossa  luovuttaisiin aineiston varausmaksujen perimisestä.  Tällä hetkellä kirjaston oman aineiston varauksesta peritään 1e ja seutuvarauksesta 2e. Varausmaksusta vapaita ovat lasten- ja nuortenosastot sekä kirjastoautoihin varattu aineisto.  Varausmaksuja perustellaan sillä, että niiden tuotoilla voidaan kattaa varausten käsittely- ja kuljetuskustannuksia.
– Mutta jos tarkastellaan kaikkia perintään liittyviä kustannuseriä, voidaan pohtia onko maksuille sittenkään taloudellisia perusteita. Maksujen vastaanottaminen nimittäin sitoo henkilökuntaa palvelutiskille kassakonetta päivystämään ja kolikoita laskemaan. Myös asianmukainen kirjanpito, arvokuljetukset sekä korttipäätemaksut aiheuttavat kuluja, perustelee Kontula aloitettaan.

Aloitteessa perustellaan varausmaksuista muiden kaupunkien kokemuksilla. Espoossa ja Kauniaisissa varausmaksuja ei peritä. Myös Vantaa päätti vuoden 2014 alusta alkaen luopua varausmaksusta pysyvästi.  Ennen päätöstä Vantaan kirjastoissa kokeiltiin maksuttomuutta kahdeksan kuukautta.  Kokeilu osoitti, että  kassatoiminnoista vapautuneet henkilöresurssit voidaan ohjata kirjaston toimintaa paremmin hyödyttäviin tehtäviin. Tyypillisesti kirjastot keskittävät aineistojaan pääkirjastoon mutta myös lähikirjastoissa on aihealoittaisia kokoelmia. Jotta aineistot olisivat tasapuolisesti kaikkien asiakkaiden käytössä, varausjärjestelmän tulee olla sujuva.

– Tampereella maksuttomuudesta hyötyisivät ennen kaikkea aineistoltaan suppeampien lähikirjastojen asiakkaat lähiöissä ja syrjäseuduilla. Myös harvinaisempien aineistojen saatavuus paranisi  ja palvelisi opiskelijoiden ja  muiden, erikoisaiheista kiinnostuneiden kuntalaisten tarpeita. Varausmaksusta luopuminen edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen ja tukee siten kirjastolaitoksen perimmäistä tarkoitusta. Oikein ohjattuna varausmaksujen käsittelystä vapautetut resurssit tukevat paitsi lähidemokratiaa myös kirjastopalvelujen laatua ja taloutta, todetaan  Kontulan aloitteessa, jonka allekirjoitti myös muutama muu valtuutettu.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *