Artikkeli: Uutiset 2013–2018

28.1.2014 klo 15:33

Kantaaottavaa teatteria erilaisin keinoin

 

Hiljenny kontissa, esittelee näyttelypäällikkö Ulla Jaskari
Hiljenny kontissa, esittelee näyttelypäällikkö Ulla Jaskari

Teksti: JAANA MÄKINEN    Kuvat: PENTTI HÄNNINEN

Työväenmuseo Werstaan uusi näyttely ”Kuvia nyky-Suomesta -2000 luvun teatteria” pistää katsojan tarkastelemaan teatteria tämän päivän median keinoin. Piipahdus kontissa tai pää loorassa tuo näyttelyyn mukaan myös omakohtaisuutta. 

Neljä eri teemakokonaisuutta koostuu erilaisin visuaalisin keinoin rakennetuista palikoista. Kuvataiteilija Seppo Salminen sekä suunnittelijat Timo Muurinen, Ilkka Rautio ja Mia Kivinen tuovat äänen, videon, valon ja graafisen suunnittelun kautta teatteria lähemmäksi nuorempaa sukupolvea. Yhteiskunnallinen ja poliittinen näkökulma näkyy hieman lempeämmän tavan voimin, unohtamatta kuitenkaan niiden tärkeyttä ja jatkumoa. 

Teatteri tutuksi nuorille aikuisille 

Teatteri on ikuista ja vanhatkin näytelmät ovat ajankohtaisia myös tässä maailmassa. Ajan patina ei ole romuttanut näyttelyyn tuotua kuvaa ja tarinaa Minna Canthin Anna-Liisasta (1895) tai Aleksis Kiven Kullervosta (1864). Näiden näytelmien naisen ja miehen elämän traagisuutta löytää myös nykypäivästä, onneksi näytelmissä, joista on tehty lukuisia erilaisia versioita, on osattu katsoa asioita myös hieman humoristisinkin silmin.  

Teatterimuseonjohtaja Helena Kallio kuljetti näyttelyn seuraajaa lööppiseinältä kontin ja esitystaiteen boksien kautta videoinstallaatioon, jossa pääsee liukumaan teatterin maailmaan videotallenteita seuraten. Tämä näyttely, josta hehkuu muistoja ajasta ja jossa globaali aspekti vie kohti uusia näkymiä, sopii hyvin esimerkiksi koululuokille, niin nuorille kuin hieman vanhemmillekin opiskelijoille. Kannattaa varata aikaa, jotta pääsee omakohtaisesti kokemaan mitä uusia keinoja välittää teatteria löytyy 2000-luvulla. Näyttely on avoinna 24.1. – 1.6.2014.

Lisää aiheesta verkossa: Kuvia nyky-Suomesta -näyttely

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *