Artikkeli: Uutiset 2013–2018

26.1.2014 klo 18:49

Nokian kumitehtaan ammattiosasto 100 vuotta

Nokian kumitehtaan jäsenillä on syytä juhlaan: työläisten oikeuksia on puolustettu esimerkillisesti.
Nokian kumitehtaan jäsenillä on syytä juhlaan: työläisten oikeuksia on puolustettu esimerkillisesti.

Teksti: VASEN KAISTA, kuvat: KALLE HYÖTYNEN

– Ammattiosaston perustamisen tarkoituksena ei suinkaan ollut perustaa seurustelukerhoa tehtaan työläisille, vaan tarve järjestäytymiseen tuli taistelusta ihmisen perusoikeuksien puolesta. Kamppailua jokapäiväisestä toimeentulosta, joka turvaisi ihmisen perustarpeet, kuten ruoan, vaatetuksen ja asunnon sekä itselle, että perheelle. Kamppailua inhimillisempien työaikojen ja työolojen puolesta sekä kamppailua työnantajan harjoittamaa työläisiin kohdistuvaa sortopolitiikkaa vastaan. Yksin ei pärjätä, yhdessä meissä on enemmän voimaa, kuvasi ammattiosaston juhlapuheen pitänyt Teollisuusalojen ammattiliiton, Teamin työehtosihteeri Paavo Salo, syitä siihen, miksi Gummitehtaan työäläiset perustivat ammattiosastonsa. Salo puhui Nokian kumityöläisten satavuotisjuhlassa Nokian Kerholassa lauantaina.

- Nokian kumitehtaan ammattiosaston voimasta on hyötyneet kaikki suomalaiset kumityöntekijät, kiitti Paavo Salo ammattiosaston toimintaa juhlapuheessan.
– Nokian kumitehtaan ammattiosaston voimasta ovat hyötyneet kaikki suomalaiset kumityöntekijät, kiitti Paavo Salo ammattiosaston toimintaa juhlapuheessan.

Toista sataa osaston jäsentä ja ystävää juhli lauantaina satavuotiasta Nokian kumitehtaan ammattiosastoa, joka on aina ollut, ellei suurin, niin yksi suurimmista ammattiliittoonsa osastoista. Tälläkin hetkellä Nokian kumityöväen ammattiosasto on jäsenmäärältään Teamin kolmanneksi suurin ammattiosasto.

– Ammattiosasto on vuosikymmenten saatossa tullut tunnetuksi kovana taistelijana. Koviakaan yhteenottoja ole kaihdettu silloin, kun on koettu vääryyttä ja epäoikeudenmukaista kohtelua työnantajan taholta. On syytä muistaa, että Nokialla myös työnantaja on kovilla otteillaan ja harjoittamallaan toimilla pitänyt huolen siitä, että ammattiosaston lakkokoneiston on ollut syytä olla kunnossa. Työtaistelutoimet eivät koskaan ole olleet mikään itseisarvo. Ne ovat se viimeinen ja äärimmäinen keino, kun muut konstit on jo käytetty ja jäsenistön nöyryyttämisen raja ylitetty, kehui Salo ammattiosastoa, jolla aina ollut vahva vaikutus sekä edunvalvonnassa että yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.

Salo vetosi puheessaan kumityöläisten pitkään ja vahvaan edunvalvontaperinteeseen ja toivoi järjestystä nykyiselle ammattiyhdistysliikkeelle, joka on kansainvälisen kapitalismin käsittelysttä neuvoton ja kädetön.

– Niin kuin jokaisella itsenäisellä valtiolla tulee olla uskottava puolustus, niin sama pätee myös ammattiyhdistysliikkeeseen. Teidän veteraanien ja jo poismenneiden taistelema perintö on liian arvokas hävitettäväksi.  Kumityöläiset ovat aina vastanneet haasteeseen ja toivottavasti myös jatkossa on voimaa ja uskallusta tarttua toimeen. Ja miksei olisi, sen verran hyvässä opissa on nuorempi polvi Nokialla ollut, totesi Salo.

Myös Nokian renkaiden pääluottamusmiehen Petri Sorvalin tervetulopuhe teki selväksi, että työntekijöiden edunvalvontaa ja ammattiyhdistysliikettä tarvitaan yhä edelleen. 100-vuotisjuhlaan toi tervehdyksensä myös Kuuban suurlähettiläs Enrique Gonzáles. Ammattiyhdistyksen historiasta puhui myös ammattiosaston historiikin kirjoittanut tutkija Keijo Rantanen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *