Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

25.1.2014 klo 09:12

Missä olet toveri?

Kirsi Liimatainen Dresdenissä 1989.
Kirsi Liimatainen Dresdenissä 1989.

Tektsi: SINIKKA  TORKKOLA, kuvat: KIRSI MARIE LIIMATAINEN, ILANGAFILMS

Kysymyksen missä olet toveri esittää elokuvaohjaaja Kirsi Marie Liimatainen, joka vuonna 1988 lähti Itä-Berliiniin. Hän opiskeli kansainvälisessä  Wilhelm Pieck – nuorisokorkeakoulussa. Vuoden kestäneelle kurssille osallistui opiskelijoita ympäri maailmaa, rautaesiripun molemmin puolin. Nuorilla, joiden kokemukset ja taustat olivat hyvin erilaisia, oli kuitenkin jotain yhteistä.

– Me uskoime kaikki  paremman maailman olevan mahdollinen. Me olimme  valmiita taistelemaa sen puolesta. Kesällä 1989 kurssi päättyi ja me hajaannuuimme ympäri maailmaa. Saman vuoden syksynä Berliinin muuri kaatuu, muistelee Liimatainen Berliinin vuottaan.

24 vuotta myöhemmin Kirsi Marie Liimatainen matkusti Nicaraguaan, Etelä-Afrikkaan, Chileen, Boliviaan, Libanoniin, Saksaan ja Suomeen kysyäkseen opiskelutovereiltaan, mitä he nyt ajattelevat. Mitä heille merkitsi unelma paremmasta maailmasta ja kaikkien kansojen sorrettujen vapauttamisesta. Mitä yhteisestä päämäärästä jäi jäljelle?

Tampereella kasvanut ja Tampereen yliopistosta näyttelijäksi valmistunut Kirsi Liimatainen asuu nyt Saksassa. Hän on opiskellut elokuvaohjausta Berliinissä, jossa hänen perheväkivaltaa käsittelevä näytelmäelokuvansa ”Festung” palkittiin useaan otteeseen. Tällä hetkellä hän viimeistelee dokumenttielokuvaansa Comrade, where are you today?,  joka valmistuu tämän vuoden keväällä. Elokuva tulee myös Suomalaiseen elokuvalevitykseen.

Saksalaisilla kulttuuri-projekteja lanseeraavilla sivustoilla – ”startnext” on aloitettu joukkorahoitus-kampanja, jolla kerätään sekä tukijoita että rahoitusta elokuvalle. Sivuilla voi rekisteröityä tukijaksi maksutta. Elokuvaa voi tukea myös sivujen kautta.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Startnext sivut, joilla voi rekisteröityä tukijaksi ja lahjoittaa elokuvan tuotantoon.

Iangafilms -elokuvayhtiön sivut, joilla voi katsoa elokuvan  saksankielisen esittelvideon, joka on tekstitetty englanniksi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *