Artikkeli: Uutiset 2013–2018

23.3.2014 klo 12:20

Kermankuorinnalle ei, seutukaupungille kenties ehkä

Tästäkö tulisi uusi seutukaupunki, sitä pohtivat vasemmiston pirkanmaalaiset kuntapäättäjät-
Tästäkö tulisi uusi seutukaupunki, sitä pohtivat vasemmiston pirkanmaalaiset kuntapäättäjät.

Teksti: JOUNI SIRÉN

Tampereen naapurikunnat houkuttelevat suurituloisia asukkaita epäekologisella omakotitalokaavoituksella. Näin totesi Kangasalan kunnanvaltuutettu Jorma Mäntylä (vas) keskiviikkona 19. maaliskuuta keskustelutilaisuudessa, jossa Tampereen seudun vasemmistoliittolaiset pohtivat alueelle kaavailtua kuntauudistusta.
– Sosiaalinen asuntotuotanto on jäänyt Tampereen kontolle. On ymmärrettävää, että se ärsyttää.

Mäntylä painotti kuitenkin, että kuntien yhteenliittäminen ei ole ratkaisu. Asukkaat eivät sitä halua, lähidemokratia kärsii, eikä säästöjen saavuttamisesta ole takeita. Eikä Tampereellakaan aina ole ollut puhtaat jauhot pussissa. Suurten hankkeiden ympäristöhaittoja on sysätty naapuriin.

Tilaisuuden oli kutsunut koolle Tampereen Vasemmisto, ja paikalla oli vasemmistoliittolaisia Tampereelta, Ylöjärveltä, Lempäälästä, Kangasalta, Pirkkalasta ja Hämeenkyröstä. Pakkokuntaliitoksia ei kannattanut kukaan, mutta kaikesta ei oltu yhtä mieltä.

Keskustelun pohjana oli ex-maaherra Rauno Saarelta alueen kuntien tilaama selvitys, johon kuntien pitää ottaa kantaa viimeistään 14. huhtikuuta. Selvityksessä ehdotetaan isoa remonttia. Tampere ja naapurit muodostaisivat yhden seutukaupungin, jonka vastuulla olisivat koko seudun vesihuolto, maankäytön suunnittelu, elinkeino-, asunto-, liikennepolitiikka sekä lukiot ja ammatillinen koulutus.

Nykyiset Ylöjärven, Nokian, Pirkkalan, Lempäälän, Kangasalan, Oriveden ja Vesilahden kunnat jatkaisivat palvelukuntina, jotka hoitaisivat muut tehtävät. Tampere jaettaisiin viiteen palvelukuntaan. Seutukaupungilla ja palvelukunnilla olisi omat valtuustot, jotka valittaisiin kunnallisvaaleissa.

Kaikkia ehdotus ei vakuuta. Pirkkalan kunnanvaltuutettu Harri Aalto (vas) epäili Jorma Mäntylän tavoin, että lopulta edessä on kuitenkin yhden suurkunnan malli. Ylöjärven valtuutettu Rauno Kesseli (vas) ei ollut yhtä pessimistinen. Hänen mukaan malli kannattaa ainakin selvittää, vaikka siinä on vielä monta epäselvää kohtaa. Yhteistyö on joka tapauksessa välttämätöntä.
Ylöjärvi pärjää vain, jos Tampere pärjää.

Tamperelaiset keskustelijat suhtautuivat seutukaupunkimalliin varovaisen myönteisesti. Selvitystä valmistelleessa ohjausryhmässä Tampereen kaupunginhallituksen jäsenenä mukana ollut Sirkkaliisa Virtanen korosti kuitenkin, että vielä on selvitettävä juurta jaksain, mitä malli merkitsee tavalliselle kuntalaiselle, miten turvataan lähidemokratia ja estetään byrokratian kasvu ja miten turvataan kuntien henkilökunnan asema. Tässä Tampereen ja naapurikuntien vasemmistolaisten on oltava aktiivisia.

Nokian valtuusto on jo ilmoittanut, että se ei hyväksy seutukaupunkimallia. Kuitenkin yleistuntuma oli läsnä olleiden kuntapoliitikkojen mukaan se, että suurin osa kunnista päätyy puoltamaan ehdotuksen jatkoselvitystä.

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla:

Pelastaako kuntauudistus?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *