Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

23.3.2014 klo 12:23

Pelastaako kuntauudistus?

Jouni_Siren_kapeaJOUNI SIREN

Yhteistyö tökkii. Kunnat kilpailevat keskenään veronmaksukykyisistä asukkaista ja yrityksistä, vaikka kaikki ovat riippuvaisia toisistaan.

Tampereella purnataan, että naapurit poimivat rusinat pullasta. Naapurit lintsaavat kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisesta, jättävät Tampereen kontolle työttömät, maahanmuuttajat ja muut erityispalveluja tarvitsevat eivätkä huoli mailleen keskusvedenpuhdistamoa tai muita ikäviä laitoksia, joita ne kuitenkin itse käyttävät.

Naapurit taas syyttävät Tamperetta komentelusta ja sanovat, että turha niitä on syyttää, jos Tampere ei osaa hoitaa asioitaan.

Kuntien pestaaman selvitysmiehen Rauno Saaren rutikuivasti nimetty raportti ”Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu” sanoo saman eri sanoin: Väestö kasvaa ja vanhenee, palveluja tarvitaan entistä enemmän, mutta lisää verotuloja saadaan vain, jos seudulle lisää yritystoimintaa ja työllisyyttä. Siksi koko seutua on suunniteltava kokonaisuutena.

Oikeisto sotkee mukaan vielä omat pyrkimyksensä. Se yrittää ympätä kuntauudistukseen myös hellimänsä ajatuksen ”paisuneen” julkisen sektorin ”tehostamisesta” eli kutistamisesta. Asetelmat ovat kuitenkin sekavat, sillä kokoomuksenkaan edustajat eivät suinkaan ole kaikissa kunnissa samaa mieltä.

Kuntien välisessä nokittelussa on hyvä muistaa, että esimerkiksi kohtuuhintaiset asunnot ja joukkoliikenteen suosiminen ovat vasemmiston tavoitteita kaikissa seudun kunnissa. Epäsolidaarinen kermankuorinta on nimenomaan oikeiston politiikkaa. Toisaalta jos oikeisto saisi päättää, sosiaalinen asuntotuotanto lakkaisi varmasti Tampereeltakin. Jos kunnissa tehtäisiin vasemmistolaista politiikkaa, ehkä koko kuntauudistusta ei edes tarvittaisi.

Varsinkin Tampereen naapurikunnissa seutukaupunkimalli kuulostaa joidenkin korvissa väliasemalta matkalla yhteen suurkuntaan. Ruotsissa, josta mallin inspiraatio on haettu, näin ei ole käynyt, eikä siellä asia juurikaan herätä intohimoja.

Seutukaupunki ei itsessään ole tuho eikä pelastus. Kaikki riippuu siitä, millaista politiikkaa siellä tehdään.

Kirjoittaja Jouni Sirén on Vasemmistoliiton Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla:

Kermakuorinnalle ei, seutukaupungille kenties ehkä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *