Artikkeli: Uutiset 2013–2018

18.3.2014 klo 13:24

Kodinpäivänä pohdittiin kodin merkitystä ja naisten asemaa

Teksti: CAROLINA HEINONEN,  kuvat: VASEN KAISTA

Maa- ja kotitalousnaisten perinteistä kodinpäivää on vietetty yli neljänkymmenen vuoden ajan. Juhlaa on pidetty vuorotellen Peräseinäjoella Kihniän-, Luoman-, Kirkon-, ja Pastonkylissä sekä Haapaluomalla.

Palvelualojen ammattiliiton Pirkanmaan aluepäällikkö Niina Koivuniemi oli kutsuttu Luomankylään Kodinpäiväksi. Pitämässään puheessa hän pohti muun muassa tasa-arvoa ja naisten asemaa.

Niina Koivuniemi matkusti perheensä kanssa kotiseudulleen pitämään Kodinpäivän puhetta. Matka taittui mukavasti junalla.
Niina Koivuniemi matkusti perheensä kanssa kotiseudulleen pitämään Kodinpäivän puhetta. Matka taittui mukavasti junalla.

Kaikenlaista yhdistys- ja vapaaehtoistyötä suuresti arvostava Koivuniemi laittoi puheessaan miettimään kodin merkitystä ja muistutti muun muassa siitä, että kaikilla ei kotia tai kotiseutua ole. Koivuniemen mukaan konfliktit ja sodat aiheuttavat kärsimystä lähinnä naisille ja lapsille ympäri maailman. Koivuniemellä itsellään on työssään mahdollisuus vaikuttaa naisten asemaan muun muassa puuttumalla naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin. Hän muistutti myös, että kaikilla on mahdollisuuksia muuttaa maailmaa auttamalla, puhumalla ja rohkaisemalla naisia hankkimaan samat oikeudet kuin miehet. Valinnoillaan pystyy myös vaikuttamaan. Koivuniemi kertoikin valitsevansa suomalaisia, lähellä tuotettuja tuotetteita.

”Vedän tällä hetkellä naisehdokkaan, Sinikka Torkkolan, eurovaalikampanjaa ja olen itse kaupunginvaltuutettuna kolmatta kautta. Kovasti yritän politiikkaan vaikuttaa. Olen mukana monessa yhdistyksessä joko toimimassa tai vain kuukausilahjoittajana. Kasvatan viidettä ja kohta kuudetta lasta. Olen seurannut, tukenut ja maksanut 5 muun pohjalaisnaisen kanssa nyt 17-vuotiaan Jessicatytön koulutusta Ghanassa jo 11 vuotta.” kertoo Koivuniemi muista töistään.

Työtään Koivuniemi itse pitää kutsumuksena. Hän lupaa puolustaa jatkossakin naisia ja heikompia niin, että saisimme edes vähän tasa-arvoisemman maailman tulevaisuudessa. Loppuun hän listaa yhteenvedon siitä, mitä jokainen nainen voi omalla kohdallaan tehdä:

  • rohkaista toista naista, itseään, heikompaa puolustautumaan
  • osallistua yhdistys- ja vapaa-ehtoistyöhön
  • selvittää ostamiensa tuotteiden alkuperän ja vaatia yrityksiä selvittämään eettisiä taustoja
  • kasvattaa tasa-arvoisesti. Minun mielestäni ei ole miesten ja naisten töitä olemassakaan
  • ennen kaikkea olla ylpeä siitä että on nainen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *