Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

12.3.2014 klo 10:15

Statussymbolien inflaatio

Pirkko Seppi-001PIRKKO SEPPI

Vielä äskettäin ökyilijöitä ihailtiin ja kadehdittiin: mersut, merkkivaatteet, pari purtta ja iso hurtta saivat naapurit  ponnistelemaan status-kisaan mukaan. Nykyään monet  jo hymähtävät ylelliselle elämälle, eikä  luxuksessa nähdä mitään tavoiteltavaa. Öykkärit senkun kiukuttavat, ja heille tuhahdellaan, että tuskinpa tuokaan on rehellisellä pelillä omaisuutensa tienannut. Ainakaan se ei missään nimessä ole voinut olla yhteiskunnalle niin  hyödyllinen, että ansaitsisi kateutta saati kunnioitusta.

Luxus alkaa olla jo kielteinen statussymboli. Kalliit korut ja koristeet eivät enää viesti kantajansa arvosta yhteiskunnalle. Päinvastoin – joku vielä turkiksissa ja kultaketjuissa luuraava mersuileva ökyturisti saa niin halveksivia silmäyksiä, että kummastelee, mikä hänen visuaalisessa viestissään  on pielessä. Muistan kyllä nekin ajat kun Enni-tädilläni  oli minkkiturkki, krimiturkki ja arkiturkkina kultalammas. Häntä katsottiin ihaillen kadulla. (Perittyinä turkeilla oli valitettavasti vain nostalgia-arvoa.) Mutta turkit olivatkin Kone- ja terän metalliprässillä kovalla työllä ansaittuja. Siihen aikaan Metallin naiset olivat kovapalkkaisia työläisiä ja ylsivät tuloillaan niin näyttäviin statussymboleihin, että tuntemattomat  arvuuttelivat heidän jopa kuuluvan parempiin ihmisiin.  

Kaikkein sekopäisin luxustelun muoto nykyään on mielestäni loistoristeily. Että parituhatta ihmistä ehdoin tahdoin ahtautuu kammottavaan, maisemaa pilaavaan merirumilukseen, tungeksii sen käytävillä, kuppiloissa, yökerhoissa, minigolfkentillä, miniluistinradoilla ja jalkapallokentillä kylkikyljessä ahtaudessa ilman hetken rauhaa ja hiljaisuutta. Vaikka ollaankin merellä, niin luontoelämyksistä voi tuskin nauttia. Kaikki tarjolla olevat palvelut ja huvitukset taas  voidaan  tietenkin tarjota maissa paljon väljemmin ja paremmin. Loistoristeilijälle en todellakaan menisi vaikka maksettaisiin, ja luxusristeilyillään kerskailijoita pidän täysin pösilöinä.

Hyvä että meni Suomelta tilaukset sivu suun, eikä loistoristeilijöitä meikäläisillä telakoilla enää tuoteta.  Toivottavasti  ymmärretään ohjata näin vapautuneet resurssit ja tietotaito pois turhuuden markkinoilta järjellisempään ja hyödyllisempään käyttöön.

Turhakkeiden , haitakkeiden ja ökyilyn tuotantoa  perustellaan työllistäjinä.  Mikä pirun itseisarvo  joutavuuksia tuottava työ voi olla. Sehän on työntekijän häpäisemistä ja ajan ja osaamisen väärinkäyttöä. Työllistämisperusteella ei pitäisi yrittää hidastaa järkevää rakennemuutosta. Terve rakennemuutos toivottavasti ohjaa tuotannon ja resurssit tärväkkeistä  tarpeelliseen tuotantoon ja kysyntään, siis loistoristeilijöistä jäänmurtajiin ja turkeista toppatakkeihin.  Itku tulee kun lukee hömppälehdistä Angry Birds sankaritarinoita, kuinka suuri innovaattori toimitusjohtaja ja työllistäjä nyt kieriskelee rahoissaan kartanossaan, eikä muijankaan tarvi käydä töissä. Mutta silti ovat säilyneet melkein taviksina. Herrantähden linnaan pitäisi pistää tällaiset ihmisten ajan ja osaamisen hyväksikäyttäjät. Toivottavasti yleinen mielipide on kallistumassa tähän suuntaan.

Jos rakennemuutos hoidetaan  oikein niin hiipuvilta aloilta koulutetaan työntekijät töihin,  joissa on tekijöistä pulaa ja tuotteilla aitoa tarvetta. Hoivatöissä on kysyntää, vaan eipä aina kuluttajilla ja tarvitsijoilla ostovoimaa. Maksajat on etsittävä sieltä öky- ja turhakepuolen kuluttajien ja tuottajien puolelta. Heille sopiva tulojen tasaus tekee vain hyvää. Joutuisi tosin tämäkin sakki ilmeisesti muutoksen myötä etsiytymään asiallisiin duuneihin ja harrastuksiin.

Kirjoittaja on akaalainen toimittaja.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *