Artikkeli: Uutiset 2013–2018

21.3.2014 klo 13:20

Tasa-arvoa ja Tamperetta Torkkolan tapaan

Teksti: CAROLINA HEINONEN Kuvat: AARNO KARJALAINEN

Minna Canthin päivää on vietetty vuodesta 2003. Minna Canth (s.1844) oli eläessään suuri yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän oli kotoisin Tampereelta ja ammatiltaan kirjailija, toimittaja sekä kauppias. Canth oli ensimmäinen suomenkielinen kantaa-ottava lehtinainen.

Tasa-arvon päivä vakiintui  viralliseksi liputuspäiväksi 19.3. vasta vuonna 2007. Päivä on ainutlaatuinen myös siksi, että se on ainoa päivä, jolloin lippu nostetaan maassamme salkoon naishenkilön kunniaksi.

"Minna Canth hykertelee pilven reunalla, kun ukot paistaa lättyjä ja nainen puhuu politiikkaa" veisteltiin väen keskuudessa.
”Minna Canth hykertelee pilven reunalla, kun ukot paistaa lättyjä ja nainen puhuu politiikkaa” veisteltiin väen keskuudessa.

Tampereen vasemmisto järjesti keskiviikkona tasa-arvon päivänä  tilaisuuden  Minna Canthin muistomerkillä Hämeenpuistossa.  Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Sinikka Torkkola puhui tasa-arvon puolesta  ja toi esiin näkemyksiään tasa-arvotilanteesta Tampereella. Puheen lisäksi Minna Canthin muistoa kunnioitettiin kukkasilla ja kuulijoille oli  tarjolla herkullisia muurinpohjalättyjä .

Puheessaan Torkkola totesi, että  tasa-arvosta  on puhuttu meillä jo yli 150 vuoden ajan ja hänen  ennustuksensa on,  että joudumme odottamaan vielä toiset 150 vuotta lisää, ennen kuin tasa-arvo maassamme toteutuu. Tilastolllisestikin tasa-arvon edistyminen on todella hidasta , sillä naisen euro on tällä hetkellä vaivaiset 82 senttiä ja saavuttaa 85 sentin arvon vasta vuonna 2020. Siksi asiasta on tärkeää puhua tässä ja nyt. Monet elävät Torkkolan mukaan siinä uskossa, että maassamme tasa-arvo toteutuu.

Torkkolan mielestä seksuaalisuus, etninen tausta, uskonto tai poliittinen asema eivät saa asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Myös  tasa-arvotilanne Tampereella on huolestuttava verrattuna vaikkapa Helsinkiin, Turkuun tai koko Euroopan Unioniin. Suoranaisesta tasa-arvolain rikkomisesta Torkkola ei Tamperetta kuitenkaan syytä, mutta kaupungilta puuttuu esimerkiksi tasa-arvotoimikunta ja tasa-arvosuunnitelmakin on säädetty koskemaan vain henkilöstöä. Tampereen kaupunki on kuitenkin hyväksynyt Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan. Pelkkä hyväksyminen ei Torkkolan mielestä kuitenkaan riitä.

Miten tasa-arvoa edistetään? Miten päätökset vaikuttavat sukupuolten väliseen eroon? Kohtelevatko päätökset ja palvelut meitä yhdenvertaisesti? Millaisia naisia ja miehiä koulumme meistä kasvattaa? Näihin kysymyksiin Torkkola vaatii vastausta Minna Canthin tapaan kotikaupungiltaan. Jäämme odottamaan vastauksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *