Artikkeli: Uutiset 2013–2018

12.5.2014 klo 10:43

Eu-kriittisiä puheita Pirkkalan torilla

Sinikka Torkkola, Li Andersson ja kansanedustajamme Anna Kontula lämmittelivät auringonpaisteissa ja lämminhenkisessä toritapahtumassa
Sinikka Torkkola, Li Andersson ja kansanedustajamme Anna Kontula lämmittelivät auringonpaisteissa toritapahtumassa

Teksti ja kuvat: JOUNI KALLIOLUOMA

Pirkkalan torille kerääntyi lauantaina joukko kuntalaisia kuulemaan, miten vasemmiston eurovaaliehdokkaat suhtautuvat Euroopan unioniin ja miten haluaisivat unionia kehittää. Luvassa oli aitoa eurokriittistä suhtautumista Eu:n toimintaan muun muassa meneillään olevan eurokriisin hoitamisessa.

Li Andersson painottikin sitä, miten tuhoisaa politiikkaa Eu on harjoittanut kriisimaissa. Noissa maissa kansalaiset on pantu maksumiehiksi, jotta kriisin aiheuttamat tappiot esimerkiksi saksalaisille pankkiireille on voitu korvata täysimääräisesti. Rahan vallasta tulisi siirtyä kohti sosiaalisempaa Eurooppaa.

Sinikka Torkkola kiinnitti huomiota terveysbisneksen paisumiseen ja siihen, millaista eriarvoistavaa kehitystä tuo tullessaan se, että julkinen sektori luovuttaa terveyspalvelujen tuottamisvastuuta yhä enemmän yksityisille yrityksille. Jos huonosti käy, pari suuryritystä valtaa koko Suomen terveydenhuollon ja tekee valtavia voittoja, jotka rahat luonnollisestikin kierrätetään veroparatiisien kautta.

Torilla puhui myös legendaarinen ex-kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä. Hän totesi, ettei Eu:n päätöksenteko aina ole tasapuolista ja reilua, vaan isot jäsenmaat saavat omat intressinsä pieniä paremmin huomioon otetuiksi. Esimerkkinä tästä hän mainitsi rikkidirektiivin; direktiivi on voimassa Perämerellä, mutta ei Välimerellä. Välimeren maat ovat onnistuneet omassa edunvalvonnassaan, kun taas Suomessa on uhkana, että kohonneiden kuljetuskustannusten myötä suljetaan lisää pohjoisen paperikoneita.

Torilla juteltiin virallisten puheiden jälkeen paitsi Eu:sta, myös Venäjästä ja Ukrainan kriisistä ja toki kotimaisista epäkohdista,  kuten lapsilisien leikkaamisesta, työttömyysturvan epäkohdista ja monista muista asioista.

Vaalikamppailu jatkuu. Tärkeää on saada kaikki vasemmiston kannattajat uurnille tukemaan muutosta ja varmistamaan, että vasemmisto saa sille kuuluvan paikan Euroopan parlamenttiin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *