Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

20.5.2014 klo 16:54

Tungosta museoiden yössä

Turkulainen akvarellisti Kati Immonen: sarjasta Riskitekijä, Pyynikinlinnan toinen kerros.
Turkulainen akvarellisti Kati Immonen: sarjasta Riskitekijä, Pyynikinlinnan toinen kerros.

Teksti ja kuvat: MARJA-LIISA TORNIAINEN

Suomen Taiteilijaseura (STS) viettää tänä vuonna 150-vuotissynttäreitä. Juhlan kunniaksi on julistettu postimerkkien suunnittelukilpailu Kuvataide tänään, Meksikon pääkaupunkiin on viety PARALLAX-näyttely ja erityismuseot ympäri maata esittelevät kokoelmiensa yhteydessä niihin sopivaa suomalaista kuvataidetta. Näin tekee myös Emil Aaltosen museo Pyynikillä. Näyttely avattiin Museoiden yössä. Marketta Haila on kuratoinut viehättävän näyttelyn.

Anni Rapinoja on tehnyt puolukkakenkiä vuodesta 2007.
Anni Rapinoja on tehnyt puolukkakenkiä vuodesta 2007.

Merja Tanhuan valokuva vastaanottaa tulijan. Tanhuan teokset saavat innoituksensa barokin muotokuvamaalauksista. Roolileikeissä vapautuneet mallit antavat parastaan. Anni Rapinojan puolukkakengät eivät voisi parempaa paikkaa löytää ja Kati Immosen akvarellit saavat paljon tilaa toisesta kerroksesta. Olisin toivonut samaa Merja Tanhuan valokuville, joita oli sijoitettu vain sinne tänne vanhojen maalausten sekaan. Ja vaikka hyvä työ pysyykin hyvänä huolimatta tekoajankohdasta, Hanna Vihriälän rauniliukkomainen teos on jo kyllä nähty. Ihmettelen myös STS:n matalaa profiilia juhlavuoden tapahtumien tiedotuksessa.

Näyttelijä Auvo Vihro esitteli Emil Aaltosena taloa ja sen historiaa klo 19 ja kuuntelijoita riitti tungokseen asti. Kierros kesti 45 minuuttia.

Lenin-museo

Uudistuvassa Lenin-museossa oli vilinää ja vilskettä. Neukkutyylinen kioski tarjosi ostettavaksi kaalipiirakkaa ja virvokkeita ja discossa soitettiin saman ajan hittejä. Mitalityöpaja pyöri nonstoppina. Kokoelmathan ovat samat ja vanhat, mutta työväentalon historiallista miljöötä jaksaa aina ihastella. Museon uudistukseen voit vaikuttaa sinäkin vielä 21.9. asti omilla toiveillasi.

Lenin-museoon menijöitä.
Lenin-museoon menijöitä.
Valuuttana kävivät myös sukkahousut.
Valuuttana kävivät myös sukkahousut.
Vitriineissä riittää tarkasteltavaa. Pöydän ääressä mitalien valmistusta.
Vitriineissä riittää tarkasteltavaa. Pöydän ääressä mitalien valmistusta.
Discotunnelmaa.
Discotunnelmaa.

TR1

Teemu Saukkonen kertoi yleisölle maalaustensa taustoista. Suureen saliin olisi mahtunut enemmänkin kuulijoita.

Näkymä Teemu Saukkosen 60-vuotisnäyttelystä.
Näkymä Teemu Saukkosen 60-vuotisnäyttelystä.

Vapriikki

Afroditen valtakunnan alle 18 vuotiailta kielletyt esittelyt keräsivät paikan täpötäyteen pariin kertaan. Erotiikka vetää. Ilmanvaihto tilassa ei oikein toiminut ja kierros kesti melkein tunnin. Tukalaksi kävi. On tietysti vaikea koota näyttelyä, jossa on paljn pientä tavaraa, mutta tämä näyttelyarkkitehtuuri ei oikein vakuuttanut.

Lapsilta kielletty erotiikkakierros oli vetonaulana Vapriikissa.
Lapsilta kielletty erotiikkakierros oli vetonaulana Vapriikissa.

Vapriikin ravintolasalissa esiintyi Valehtelijoiden klubi. Yleisön tietoja museoesineistä testasivat Tampereen Ylioppilasteatterin näyttelijät. Kuusi parhaiten vastannutta sai kirjapalkinnon. Tilaisuuden juonsi toimittaja Risto Astikainen.

Valehtelijoiden klubi: Vasemmalta: Nina Lehto teki meikit ja kampaukset, seuraavina TaYT:n näyttelijät Tiia Sorjonen, Milla Väänänen, Sari Degerlund ja Titus Torniainen.
Valehtelijoiden klubi: Vasemmalta: Nina Lehto teki meikit ja kampaukset, seuraavina TaYT:n näyttelijät Tiia Sorjonen, Milla Väänänen, Sari Degerlund ja Titus Torniainen.

Myöhemmin muusikot esittivät vielä Junnu Vainion isojen poikien lauluja.

http://museoidenyo.vapriikki.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *