Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.5.2014 klo 18:25

Vasen vappu Pirkanmaalla

Lippumeri (800x512)

Teksti: VASEN KAISTA Kuvat: JUHLIVAT TOVERIT

Pirkanmaalla järjestettiin työväen vappujuhlia 13 paikkakunnalla, yli 20 tilaisuutta kaikkiaan. Julkaisemme alla koosteen saamistamme juhlapuheista. Pirkanmaan vasemmiston varapuheenjohtaja ja EU-vaaliehdokas, tutkijatohtori ja pääluottamusmies Sinikka Torkkola puhui vappujuhlissa Nokialla, Tampereella ja Sastamalassa. Ylöjärvellä hän puhui punaisten haudalla.

2014-05-01 12.34.33 (3) (494x800)
Sinikka Torkkola astumassa Jugend-torin puhujalavalle

Torkkola vaati pirkanmaalaisilta päättäjiltä rohkeutta:
–  Työttömyyden vähentämiseksi tarvitaan rohkeutta ja konkreettisia tekoja myös täällä Pirkanmaalla. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uudistusohjelma on yksi käytännön keino lisätä työllisyyttä Pirkanmaalla. Jos sairaanhoitopiirin valtuusto syksyllä päättää toteuttaa uudistamisohjelman suunnitteilla olevassa aikataulussa, se lisää työpaikkoja Pirkanmaalla merkittävästi. Uudistamisohjelman työvoiman tarve on 4000 – 5000 henkilötyövuotta.  Näiden uusien työpaikkojen luominen vaatii kuntapäättäjältä rohkeutta katsoa tulevaisuuteen, Pirkanmaan vasemmisto on tähän päätökseen valmis. Ovatko muut poliittiset päättäjät?

–  Uudistamisohjelma tarkoittaa myös julkisen terveydenhuollon vahvistamista. Sosiaali- ja terveysuudistus muuttaa toki hallintoa, mutta sairaiden hoitamiseen tarvittavien tilojen ja laitteiden tarpeen määrää se ei vähennä. Itse asiassa yliopistollisen sairaalan määrätietoisessa kehittämisessä ei ole kyse vain pirkanmaalaisten tai suomalaisten hoitamisesta.  Sen sijaan, että odottaisimme kansainvälisten terveysyritysten Suomen valtausta voimme vahvistaa julkista terveydenhuollon organisaatiota niin, että sen palveluja voidaan myydä vaikkapa Pietarin viidelle miljoonalle asukkaalle. Myymällä terveydenhuollon palveluja voimme saada tuloja omiin terveydenhuollon kustannuksiin. Miksi antaisimme tämän mahdollisuuden vain yksityisille yrityksille? Julkisen terveydenhuollon vahvistaminen on välttämätön keino estää terveydenhuollon valumista kansainvälisen terveysbusineksen temmellyskentäksi. Ellemme toimi nyt, niin pian voimme olla tilanteessa, että pari suurta terveysyritystä määrää tahdin ja kerää terveyseuromme veroparatiiseihin.

Sinikka Torkkolan puhe kokonaan

Kangasalan   vasemmiston puheenjohtaja Timo Rautanen puhui työväenjärjestöjen yhteistilaisuudessa punaisten muistomerkillä Punkalaitumella.

Timo_Rautanen_Punkalaidun2014
Työväenliike ei saa unohtaa omaa historiaansa, korosti Timo Rautanen Punkalaitumella

Rautasen mielestä työuria ei saa pidentää loppupäästä, vaan vain ja ainoastaan alusta: Nuorille pitää saada töitä ja syrjäytymisen ehkäisyyn on löydyttävä rahaa!

– Ensi vuoden eduskuntavaaleissa ratkaistaan kansakunnan tulevaisuus pitkällä aikajänteellä ; jatkuuko eriarvoistava nykymeno, saadaanko populistihallitus jolla ei ole mitään muuta sanomaa, kuin muukalaisviha ja liuta edellisten hallitusten väärintekemisiä, joihin ei kuitenkaan ratkaisua kerrota, vai saadaanko pitkästä aikaa pienipalkkaisia, syrjäytyneitä ja muita huono-osaisia tukeva hallituskoalitio.

Pälkäneella puhunut toiminnanjohtaja Jukka Kinos katsoi, että osa viimeaikaisista uutisista antaa perustaa optimismille:

– Suomalaisesta perusteollisuudesta kuuluu pitkästä aikaa suurten perusinvestointien alkamisesta vahvoja ennakkotietoja.  Vaikka investoinnit näyttävät suuntaavat tällä hetkellä Itä ja Keski-Suomeen on niillä kerrannaisvaikutuksia myös Pirkanmaalle. Laitteistojen toimittajat, rakentajat, sellutuotteiden jatkojalostajat, mahdollisten bioinvestointien tuoma synergia ja pirkanmaalaisten tehtaiden uudistusliikkeet näkuvät maakunnassamme. Automaattista lisää tulee puunkorjauksen, hoidon, istutusten ja kuljetusten räjähdysmäisesti kasvavasta kysynnästä.

– Mikäli kaikki investoinnit toteutuvat ja edes osa arvelluista jatkovaikutuksista voi sanoa, että perusteollisuus nostaa Suomea osaltaan lamasta. Maamme näyttää taas elävän osaltaan puusta. Näissä investoinneissa puhutaan tuhansista työvuosista ja näissä investoinneissa palkkakulujen osuus on häviävän pieni.  On selvää, että toteutuneet investoinnit nostavat nopeasti maamme vientitaseen positiiviseksi.

– Ostovoiman kasvua tässä maassa olisikin kaivattu. Pieni- ja keskituloisten tulojen kasvu lisää tavaroiden ja palveluiden kysyntää ja nostaa taloutta lamasta ja vähentää työttömyyttä.

Jorma Mäntylä vappuna 2014
Jorma Mäntylä Suoraman työväentalolla Kangasalla

Valtuutettu, tutkija, YTT Jorma Mäntylä puhui Kangasalla:

– Työväen Vappua 2014 varjostaa eurovaalien alla äärioikeiston ja populistipuolueiden kannatuksen nousu koko EU:ssa. Se johtuu suurtyöttömyydestä sekä unionin demokratiavajeesta.

– Euroalueella 19 miljoonaa ihmistä on vailla töitä. Kreikassa ja Espanjassa ollaan menettämässä kokonainen nuorisosukupolvi euron takia, joka ei sovi näiden maiden rahaksi. Suurtyöttömyydestä ei päästä eroon EU:n Maastrichtin EMU-kriteerien ollessa voimassa. Niistä puuttuu työllisyys. Vasemmiston pitää vaatia EMU-kriteerien tarkistamista.

– Euromaita salakuljetetaan kansalaisilta kysymättä euroliittovaltioon, jolla ei ole kansalaisten tukea. Monissa maissa sitä tekevät konsensuksessa sinipunahallinnot. Ihmiset kokevat yhdentekeväksi äänestääkö oikeiston vai vasemmiston pääpuolueita, kun molemmat tekevät samaa.

– Vaihtoehdottoman demokratiavajeen ja suurtyöttömyyden oloissa äärioikeisto on alkanut näyttää todelliselta vaihtoehdolta. Kansalaismielipiteen kuuleminen ja aitojen vaikutusmahdollisuuksien antaminen on vasemmiston paras vastaisku äärioikeistolle.

Jorma Mäntylän puhe löytyy hänen blogistaan

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja Pirkanmaan vasemmiston puheenjohtaja  Kalle Hyötynen puhui Ruovedellä:

– Kehysriihen päätöksien myötä hallitus ryhtyi toteuttamaan kokoomuksen johdolla kovaa, oikeistolaista politiikkaa. Nyt päätettiin tehdä hallitusohjelman vastaisesti huomattavasti enemmän leikkauksia suhteessa veronkorotuksiin.
Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että kaikkein pienituloisimpien asemaa heikennetään entisestään. Työttömiltä, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta leikataan indeksikorotuksista iso osa pois. Hintojen nousua ei siis pienemmissä etuisuuksissa enää täysimääräisesti tulla huomioimaan. Toisin sanoen, perusturvaa leikataan.

Lapsilisien leikkauksilla viimeistään varmistetaan se, että sieltä otetaan missä tarve on suurin!

Monet kehysriihessä päätetyt leikkaukset eivät yksittäisinä tunnu välttämättä kovinkaan merkittäviltä. Jos kuitenkin laskee leikkausten kokonaisvaikutukset yhteen, huomaa hyvin pian ketkä joutuvat varsinaisen laskun maksajiksi. Yhteisvaikutuksiltaan leikkaukset kohdistuvat tavallisiin suomalaisiin työtätekeviin lapsiperheisiin.

 

Kommentteja: 1

  1. Hyvä oli Sinikan puhe!
    Ja nyt kaikki kampanjoimaan, jotta saadaan ihmiset äänestämään EU-vaaleissa. Niinkuin vieressäni marssinut herrasmies totesi:”jokainen nukkuva äänestäjä antaa puoli ääntä kokoomukselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *